PRE SVEGA

Delotvornost vakcine Sputnjik 81 odsto - tvrde naučnici iz Sankt Peterburga

Prva nezavisna studija efikasnosti vakcine pokazala je da samo 3,4 odsto onih koji su primili obe doze vakcine završi na bolničkom lečenju od korona virusa.

Pixabay

Delotvornost ruske vakcine Sputnjik V protiv komplikacija koje dovode do bolničkog lečenja je 81 odsto, pokazuje prva nezavisna studija efikasnosti vakcinacije koju su sproveli stručnjaci iz Sankt Peterburga.

Naučnici kažu da samo oko 3,4 odsto onih koji su primili obe doze vakcine završi u bolnici.

Prema nalazima istraživanja naučnika sa Evropskog univerziteta, Medicinskog instituta Sergej Berjozin, Prvog medicinskog univerziteta u Sankt Peterburgu i Taruske bolnice - šanse za težak oblik korona virusa kod pacijenata koji su primili dve doze Sputnjika smanjene su za pet puta.

BBC ruski servis imao je uvid u istraživanje pre objavljivanja.

Kako su autori studije pojasnili, ona čeka ocenu stručnjaka iz inostranstva.

Autori ističu da je ovo prva temeljna studija delotvornosti vakcine protiv korona virusa u Rusiji i jedna od prvih u svetu koja daje informacije o tome kakav zaštitni efekat pruža vakcina kada je u pitanju oštećenje pluća.

„Vakcinacija štiti pacijenta sa simptomima korona virusa od hospitalizacije 81 odsto, tokom trećeg talasa pandemije i takozvanog Delta soja u Sankt Peterburgu", navodi se u istraživanju.

Za istraživanje su korišćeni podaci 13.894 pacijenata, od kojih je 1.291 pacijent primio obe doze.

Kao rezultat toga, 1.274 vakcinisanih pacijenata poslato je na kućno lečenje, a samo 17 (3,4 odsto) je hospitalizovano - pokazuju nalazi istraživanja.

Naučnici su otkrili da je vakcinacija najdelotvornija kod žena (84 odsto), dok je procenat efikasnosti kod muškaraca 76 odsto.

Takođe, delotvornost vakcinacije je uvećana kod pacijenata starijih od 50 godina (82 odsto), dok je kod onih između 18-49 godina efikasnost 63 odsto.

„Primetan je velik porast verovatnoće hospitalizacije što je nevakcinisani pacijent stariji, dok u grupi vakcinisanih pacijenata verovatnoća hospitalizacije ne varira u odnosu na godine", ističu naučnici.



Нема коментара:

Постави коментар