PRE SVEGA

Rekordno visoke temperature u avgustu, još pet vrelih dana

Srbija je od danas u novom toplotnom talasu, najavili su prognostičari, a u pojedinim mestima temperatura će dostići 41 stepen. Veoma toplo vreme zadržaće se do kraja nedelje.

Ilustracija: vremeradar.rs / screenshot

Hidrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj rekao je za RTS da će nas namučiti i ovaj toplotni talas, kao i da će se maksimalne temperature tokom većeg dela ove sedmice kretati od 35 do 41 stepen.

„To automatski znači – tropske noći u urbanim sredinama. Na području Beograda, minimalne temperature kreteće se od 23 do 26 stepeni, pri čemu će najtoplije jutro biti u četvrtak zbog pojačanog jugoistočnog vetra. Osim u Beogradu, najtoplije jutro se očekuje i na području Južnog Banata, gde je u julu već oboren jedan rekord“, rekao je Sovilj.

Prema njegovim rečima, minimalna temperatura nije se spuštala ispod 31 stepen.

„Produženi pik toplotnog talasa trajaće do kraja sedmice. Osveženje možemo očekivati nakon 19. avgusta, kada će temperatura pasti za sedam do deset stepeni. Osveženje će ipak biti prolaznog karaktera, trodnevno, nakon čega ponovo sledi porast temperature“, naveo je Sovilj.

Prema sadašnjim izgledima, istakao je, temperatura se neće vraćati na 40 stepeni, nego će se zadržati do 35, što je i dalje iznad proseka za naš region i za ovaj period godine.

Oprez za osobe sa srčanim problemima

Očekivana biometeorološka situacija imaće relativno nepovoljan uticaj na većinu hronično obolelih i osetljivih osoba. Oprez se savetuje osobama sa srčanim problemima, navodi se na sajtu RHMZ.

Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolje.

Нема коментара:

Постави коментар