MENI

Masakr u Jabukovcu pre 14 godina (VIDEO): Zaboravljeni detalji zločina - inspiracije za „Crnu svadbu“

Zgranuti i užasnuti gledaoci širom Srbije zurili su netremice u televizore krajem jula 2007. uveče, ne verujući šta gledaju. U kadru je bio čovek krvavog lica, potpuno sed iako je u tom trenutku imao samo 39 godina. Bio je potpuno miran, čak se činilo da se smešio, kao radnik ko je završio neki veliki i težak posao, umoran ali zadovoljan. To je bio Nikola Radosavljević, koji je tog dana hicima iz lovačke puške ubio 8 komšija a deveta žrtva bila mu je tašta, a ranio još dvoje. 

Foto: Printscreen/YouTube/MUP Republike Srbije

Kao u nekom filmu strave i užasa, uhapšen je negde oko ponoći, na seoskom groblju. Tada je stekao novi nadimak, Crni Kole.

U njegovom ubilačkom pohodu ubijeni su Veljko Đorđević (59), njegova tašta Marina Kutkuregović (70) i Veljkov sin Dragan Đorđević (22), Draginja (55) i Branislav (57) Borongić, Srđan Bađikić (15), Branislav Badejević (30), Jelica Banković (37) i Anika Čogić, neverovatnu sreću imali su Siniša Bađikić Kimidžikić (38) i Vanuca Badejević (70) teško ranjeni.

Taj krvavi letnji dan Nikola je počeo tako što je prebio suprugu, na koju je nasrnuo pošto je bio ubeđen da njena majka, njegova tašta, baca neku vlašku magiju na njega. Potom je pokušao samoubistvo skočivši u bunar. Spasao ga je komšija.

Foto: Printscreen/YouTube/MUP Republike Srbije

Onda se Nikola vratio u kuću po pušku, za koju je imao dozvolu. Lako obučen, u majici bez rukava i bermudama, sa gomilom municije, krenuo je ka taštinoj kući da se obračuna sa njom. Išao je Ulicom Albanske spomenice, a svako ko mu se našao u vidokrugu bio je nemilosrdno ubijen, žene, muškarci i jedno dete od 15 godina. To mu je bila najmlađa žrtva.

Poslednji put je viđen kako je uvukao taštu u njenu kuću. Čulo se kako viče da je ona veštica koja ga je začarala i da je ona kriva. Onda se začuo pucanj. 

U Jabukovac je poslata i najelitnija jedinica MUP Srbije, Specijalna antiteroristička jedinica.

Foto: Printscreen/YouTube/MUP Republike Srbije

„U selu smo zatekli mučnu atmosferu, bilo je apsolutni muk, nismo čuli nijedan glas. VIdeli smo nekoliko tela pokrivenih belim čaršavima na glavnom putu u tom selu. Dobili smo informaciju da je poslednji put viđen ispred kuće njegove tašte i da ju je uvukao unutra, držeći je za vrat. Pretpostavljalo se da je talačka situacija u pitanju. Morali smo da budemo izuzetno oprezni, jer je ubica koristio lovačku pušku sa sitnom sačmom. U zadnjem delu kuće u pomoćnom objektu zatekli smo mrtvu ženu“, ispričao je posle hapšenja komandant SAJ koja je Radosavljevića locirala i savladala.

Krenula je rizična potraga po teškom, šumovitom i mračnom terenu.

„Oko 23.15 smo naišli na groblje, podelili smo se u tri grupe i počeli da pretragu. Jedna grupa locirala je lice kako leži na ivici šume, pored groblja. Na porodičnoj grobnici pronađena je puška i tragovi krvi. Pucao je u sebe“, objasnio je visoki oficir SAJ.

Specijalci su mu se prišunjali i uhvatili ga za obe ruke. Počeo je da se bacaka, bio je agresivan, pa su policajci morali da ga obore. Kada su škljocnule lisice, ubica se umirio.

Radosavljevića je odmah pregledala ekipa Hitne pomoći, ubačen je u ambulantna kola i prebačen u zatvorsku bolnicu.

Suđenje je bilo kratko i završeno je već 13. decembra iste godine i to bez osuđujuće presude. Veštaci su ustanovili da Radosavljević boluje od paranoidne psihoze, da nije bio uračunljiv dok je ubijao komšije. On je bolestan bez ikakve nade da će se njegovo stanje popraviti i da će se on oporaviti. I danas se nalazi u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Gornja Toponica kraj Niša. Jedini čovek koji je posećivao Nikolu je njegov otac Petar, koji je umro pre nekoliko godina. Otada Nikola nije video nikog osim medicinskog osoblja i pacijenata.

Iako ga ne posećuju, meštani Jabukovca nisu zaboravili Nikolu Radosavljevića. On ima novi nadimak, poput pravog mitološkog mračnog čudovišta „Crni Kole“.

Ovo mesto se još nije pravo ni oporavilo od stravičnog jula 2007. kada se u leto, avgusta 2019. dogodio novi stravičan zločin. Ubijeni su Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53). Pobijeni su na svom imanju, nedaleko od Jabukovca, u dvorištu i u kući. Ovog puta nije bila u pitanju nikakva vlaška magija, već novac. Zbog ovog zločina sudi se Davoru Perniću (36) i Maji Bađikić (27) iz Jabukovca, koji su optuženi da su pripremili i izvršili ovaj jezivi zločin.

nova.rs / autor: Miloš Ž. Lazić

OVDE MOŽETE VIDETI VIDEO MUP-A REPUBLIKE SRBIJE (Link ka kanalu MUP-a)

Видео је ограничен према узрасту (на основу смерница заједнице)

Нема коментара:

Постави коментар