MENI

Dugoročna prognoza vremena za JUL, AVGUST I SEPTEMBAR 2018.

Dugoročna prognoza vremena - kakvo vreme meteorolozi najavljuju za naredne mesece, od JULA do SEPTEMBRA 2018. Plus: Prognoza vremena za Grčku za JUL, AVGUST i SEPTEMBAR 2018.
Pixabay

Prognoza za JUL 2018,

Do 6. jula očekuje se prosečno toplo i suvo vreme uz postepen porast temperature, od 18 do 24, pa do 30 stepeni Celzijusa sredinom prve dekade jula.

Do sredine meseca moguća je kiša mestimično ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, po podne i uveče.

Do kraja juna toplo i uglavnom suvo. Jutarnja temperatura do 21, a najviša dnevna, uz povremena kolebanja, od 28 do 33, krajem jula i 35 stepeni.

Oko 19, 20, 24. i 27. jua predviđaju se prolazna naoblačenja.

Prognozirana količina padavina biće ispod višegodišnjeg proseka.

Pogledajte grafički prikaz prognoziranog vremena u narednih mesec dana.

KLINKNITE NA SLIKU ZA UVEĆANJEU JULU I AVGUSTU NEKOLIKO TOPLOTNIH TALASA

Prema njegovim rečima, u julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine.

Ipak, kako navodi Ana Savović iz Republičkog hidrometorološkog zavoda ove godine ne očekujemo ekstremno leto.

- Prema podacima koje za sada imamo očekuje se toplo leto i povremeni toplotni talasi, ali ne u onoj meri kao 2017. godine kada je letnji period bio drugi najtopliji u Srbiji.

Odakle nam dolaze talasi vrućine i od čega zavise burne klimatske promene objašnjava Đurić.

-Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode - kaže on.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

- Globalni trend je porast temepratura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni  zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu- navodi Đurić.

Izvor: Blic


DUGOROČNA PROGNOZA VREMENA ZA LETO 2018. u Evropi

Accuweather je objavio svoju vremensku prognozu za leto 2018. godine. Prema njoj, tokom letnjih meseci u delovima zapadne i središnje Evrope očekuju se duga razdoblja velikih vrućina. Najviše temperature u tim razdobljima prelaziće 32 Celzijusova stepena u Toulouseu i Lyonu, Milanu i Firenci te Frankfurtu i Berlinu. Najekstremnije vrućine dovešće do raste temperatura i do 38 Celzijevih stepeni na jugu Francuske i na severu Italije.

– Postoji zabrinutost od pojave dugotrajnog toplotnog talasa kasnije tokom ljeta, u avgustu, koji bi mogao biti izuzetno opasan za stariju i mlađu populaciju – kazao je meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

– Duga opasnost bit će i loša kvaliteta zraka koja će posebno utjecati na starije i one lošeg zdravstvenog stanja – dodao je meteorolog Tyler Roys.

Kao posledica velikih vrućina na ovim se područjima očekuje suša, zbog čega bi moglo doći do izbijanja velikih šumskih požara. Iako se očekuje ispodproječna količina padavina, ovom području prete i povremene jake grmljavinske oluje.

I dok će delove središnje i zapadne Evrope poharati samo mestimične jake oluje, istočnu Evropu čeka niz opasnih grmljavinskih oluja tokom celog leta.

Kombinacija iznadprosječno visokih temperatura i vlažnog vazduha koji će pristizati s Mediterana dovešće do stvaranja jakih grmljavinskih nevremena na području od istočne Poljske i Češke pa sve do Belorusije.

Najveći rizik od opasnih oluja preti Pragu, Wroclawu i Varšavi i Minsku. Ove oluje pratiće orkanski vetrovi i poplave, što bi moglo dovesti do velikih poremećaja u saobraćaju. Najjače oluje mogle bi dovesti i do stvaranja tornada.

Ostala područja kojima također prete razorne oluje su Muenchen i Dresden, Beč i Vilnius.

Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava na jugu Hrvatske i Italije

Veći dio Evrope može očekivati sušnije leto od prosjeka, ali južni delovi Italije i Balkana biće pogođeni učestalim grmljavinskim nevremenima. Krajnji jug Hrvatske i Bopsne i Hercegovine uključen je u to područje. Česte grmljavinske oluje i opasnost od poplava pretiće centralnim, istočnim i južnim i jugozapadnim delovima Bosne i Hercegovine, dok su Posavina i Krajina pod pretnjom velikih suša i visokih temperatura.

Uz mogućnost čestih grmljavinskih nevremena, najveća opasnost ipak će biti poplave. Područja poput Rima, Napulja, Tirane i Sofije biće pogođena velikim nevremenima koja mogu izazvati i po život opasne poplave, upozorava AccuWeather.

Na ovim se područjima očekuju duga razdoblja s obilnom kišom. Mogla bi trajati i danima.

Suša će ovog ljeta biti veliki problem za područja od Ukrajine pa sve do severnog Balkana. Nakon kišovitog marta, usledio je sušni april i takvo bi se vrijeme trebalo nastaviti i tokom većeg dela ljeta.

– Ozbiljna suša nakon hladnog februara i marta mogla bi dovesti do velikih šteta na poljoprivrednim površinama – upozorava AccuWeather.


U nekim delovima Balkana i Ukrajine moglo bi doći i do nestašice pitke vode. AccuWeather napominje da se i u ovom području očekuju talasi vrućine, iako oni neće biti izraženi kao prošlog leta.
SEZONSKA PROGOZA REPUBLIČKOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA SRBIJE


JUL 2018: Topliji i suvlјi jul. Toplotni talasi. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.7ºS.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.6ºS.
Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 32 mm.


AVGUST 2018: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlјi avgust. Ipak avgustovske sume padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 


Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.7ºS.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.9ºS.
Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.


SEPTEMBAR 2018: Produžetak kasnog leta. Prosečno topao i malo suvlјi septembar. Ipak, mesečne sume padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 


Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 14.3ºS.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.8ºS.
Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 35 mm.Prognoza za naredne dane 

 

4 коментара:

 1. ako je metrelogija napredovala što je morala prognoza za oktobar i novenbar zadovoljavajuća

  ОдговориИзбриши
 2. MOLIM VAS U BUDUCE ME OBAVESTAVAJ TE NA MOJ FEJS BUK PROFIL O VASOJ VREMENSKOJ PROGNOZI KOJU DAJETE

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dovoljno je da lajkujete našu Facebook stranicu i izveštaji će Vam redovno stizati.
   Hvala i pozdrav!

   Избриши
  2. Да би се правилно представити, ја сам господин Мајкл Бенсон приватни зајмодавац, Дајем минимални кредит од $ 5.000 или његов еквивалент у другим валутама на било који број кредита са каматном стопом од 3%, ово је финансијска прилика за ваш врата, брзо узмите кредит од 2018. године. Постоји толико много људи од који траже финансијске могућности или помоћ иза угла и на местима, и још увек не могу добити један, али овде је. Могућности финансирања на вашим вратима и, стога, не можете себи приуштити да пропустите ову прилику. Овај сервис је направљен за људе, предузећа, пословних људи и жена и доступност било ког износа који желите за више информација. Контактирајте нас путем е-маила: MICHEALBENSONLOANAGENCY@GMAIL.COM
   Образац за кредит и вратите је.

   Пун назив .................

   Приватни број телефона ................

   Земља ..................

   Адреса ...............

   Држава ...............

   Иеарс ..............

   Пријавили сте се прије или не. .............

   Држава ..............

   Потребан износ кредита. ..................

   Период зајма ...............

   Занимање .................

   Месечни приход .....................

   У признавање тих детаља, послаћемо наш споразум са планом отплате, и ако прихватите услове и услове, можете добити ваш кредит једном одобри, у зависности од тежине, хитности и поверења које имамо за вас.
   Чекам ваш брз одговор.

   С поштовањем,

   Мицхеал Бенсон

   Избриши