MENI

Dugoročna prognoza vremena za DECEMBAR 2017. i JANUAR i FEBRUAR 2018.

Kakvo nam vreme meterolozi prognoziraju za predstojeće meseci tokom zime?

Pixabay
DUGOROČNA PROGNOZA ZA DECEMBAR 2017. godine

Prvog decembra padaće kiša, koja će u drugoj polovini dana preći u susnežicu, a zatim i sneg, uz formiranje snežnog pokrivača. Tokom 3. i 4. decembra povremeno će padati sneg, dok se za 7, 8. i 9. dana poslednjeg meseca prognoziraju kiša, susnežica ili sneg.

U periodu od 11. do 26. decembra uspostaviće se malo toplije vreme sa češćom pojavom padavina. Srednja dnevna temperatura vazduha biće iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka (od 0ºS do 7ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -3ºS do 4ºS, a najviša dnevna od 2ºS do 7ºS; početkom i sredinom druge dekade decembra i do 10ºS. Tokom većeg dela perioda  prognozira se pojava kiše, dok se krajem druge i sredinom treće dekade decembra predviđa kiša, sunežica ili sneg.

Do kraja decembra ima izgleda da će se uspostaviti prosečno hladno vreme sa češćom pojavom padavina, kao i sa srednjom dnevnom temperaturom vazduha u granicama višegodišnjeg proseka (od -2ºS do 3ºS). Jutarnja temperatura vazduha imaće vrednosti u intervalu od -4ºS do 1ºS, a najviša dnevna od 0ºS do 8ºS. Oko 27. decembra padaće sneg, uz kratkotrajno formiranje snežnog pokrivača; oko 29. decembra kiša, koja bi  poslednja dva dana decembra trebala biti praćena susnežicom ili snegom.

Prognozirana količina padavina u Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka za posmatrani period sa vrednostima u intervalu od 65 mm na severu do 80 mm na jugozapadu Vojvodine, od 70 mm do 95 mm u ostalim krajevima Srbije, a na planinama oko 110 mm.

RHMZ Srbije

Kakvo nas vreme očekuje u prvim mesecima 2018. 

Sudeći prema sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura se neće tako često spuštati ispod nule.

Prema sezonskoj prognozi, očekuje se blaži i malo suvlji januar. Ipak, srednja januarska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4,6 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 39 mm.

U februaru je prognozirana srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6,5 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 28 mm.

I mart će biti blaži i malo suvlji, a srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,1 stepen.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 59 mm.

Izvor: RHMZ Srbije, B92, agencije


Blaža zima 

Kada je zima u pitanju, izgleda da ne treba strahovati od esktremnih hladnoća, poput prošlogodisnjih. Podsetimo se da ce upravo minula zima ostati registrovana kao četvrta najsušnija i dvanesta najhladnija, sa četiri talasa hladnoće.

U odnosu na nju, kada su se ekstremno niske temperature zadržale sve do proleća, ove godine nas očekuje poprilično blaga zima sa srednjem temperaturama od dva do pet stepeni, a na planinama od minus tri do jedan stepen.

Mraz će se na tlu zadržati skoro dva meseca, dok će u brdsko planinskim predelima ta brojka iznositi oko 80 dana.

Kiša i sneg će padati od 32 do 42 dana, a na planinama do 50 dana.

Iako blaga, ova zima će biti znatno jača od rekorda najtoplije, kada je 1989. izmereno čak 26,4 stepena Celzijusovih.
Prognoza za naredne dane 

 

Sezonska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda 


JANUAR 2018: Blaži i malo suvlјi januar. Ipak, srednja januarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.5ºS.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 4.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 39 mm.


FEBRUAR 2018: Srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 28 mm.


MART 2018: Blaži i malo suvlјi mart. Ipak, srednja martovska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 36 mm.

3 коментара:

 1. ako je metrelogija napredovala što je morala prognoza za oktobar i novenbar zadovoljavajuća

  ОдговориИзбриши
 2. MOLIM VAS U BUDUCE ME OBAVESTAVAJ TE NA MOJ FEJS BUK PROFIL O VASOJ VREMENSKOJ PROGNOZI KOJU DAJETE

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Dovoljno je da lajkujete našu Facebook stranicu i izveštaji će Vam redovno stizati.
   Hvala i pozdrav!

   Избриши