MENI

Detaljna prognoza vremena za februar: Ledeni talas na početku, zatim prosečno toplo i suvlje

Na samom početku februara očekuje nas novi ledeni talas, ali meteorolog Branko Bijelić, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu zadužen za dugoročne prognoze, kaže da neće biti "iskakanja" iz granica proseka. Lepa vest je da u nastavku nema više ledenih dana na vidiku, a skijaši će imati dovoljno snega verovatno do sredine marta.

Pixabay

„Posle 31. januara se očekuje pad temperature, ali se očekuje da period do 6. februara bude prosečno hladan za ovo doba godine“, kaže meteorolog Branko Bijelić za Nova.rs. Otkriva nam da su, kad je Beograd u pitanju na primer, prosečne vrednosti minimalne temperature od -11 do -5, a maksimalne od 2 do 10 stepeni.

„Nije to tako strašno, narod kaže da je najgora zima oko Jovandana. Od 31. januara do 6. februara imaćemo najniže temperature od -5 do 0, u kotlinama i visoravnima zapadne Srbije do -10, a najviše od 4 do 10 stepeni. Povremeno sa slabim padavinama, uglavnom kišama i susnežicom, koja će tokom noći i jutra ponekad prelaziti u sneg. Na planinama iznad 1000m padaće sneg“, navodi Bijelić.

Nastavak meseca će ipak u nekim krajevima biti hladniji u odnosu na prosek.

"Od 7. do 13. februara u većem delu zemlje prosečno toplo i suvlje vreme, a u centralnoj, južnoj i jugozapadnoj Srbiji hladnije i suvlje vreme. Zatim, do 20. februara u većem delu prosečno toplo i suvlje, a u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji hladnije i suvlje. Jutarnje temperature od -5 do +2, u kotlinama i visoravnima zapadne Srbije -9, a najviše dnevne od 2 do 8 stepeni, pri čemu bi na kraju druge dekade februara mogle da dostignu i +10", kaže Bijelić.

Poslednjih desetak dana februara će, otkriva, u većem delu Srbije biti prosečno hladno i suvlje, samo u Timočkoj Krajini toplije i suvlje, a praktično do 6. marta idemo ka prolećnom vremenu.

"Od 21. do 28. februara minimalne temperature biće od -3 do +3 stepena, na jugozapadu Srbije do -8, a najviše dnevne od 4 do 10 stepeni, krajem perioda i do 14. Od 28. februara pa do 6. marta, minimalne temperature biće od -1 do +5, a najviše dnevne od 8 do 14, na jugu i zapadu i do 16 stepeni."

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, mesečna suma padavina tokom februara biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek. Ipak, skijaši ne treba da brinu.

"Ne bi trebalo da bude ledenih dana, to je važno. Što se snega tiče, oko 8. i 10 februara tokom noći bi kiša negde mogla da pređe u sneg, u periodu od 12. do 15. februara isto tako, a od 17. do 20. februara imaćemo povremenu kišu koja bi mogla biti praćena pokojom pahuljom. Na planinama će biti snega za skijaše, verovatno sve do sredine marta", kaže Bijelić.

Nova

Нема коментара:

Постави коментар