MENI

Briselska ponuda Srbiji za sever Kosova gora od prethodnih

Ponuda za sever Kosova izneta preksinoć u Briselu još je gora i manje daje srpskoj zajednici od prethodnog rešenja u osam tačaka,objasnio je „Blic”. Sadržala je određena rešenja koje je tražio Beograd, ali uz uslov da u region uđe i južni deo Mitrovice, što bi praktično značilo da sever bude većinski nastanjen Albancima.

Srpski pregovarački tim dobio je rok do utorka 9. aprila da se izjasni da li prihvata rešenje iz Brisela, rekao je juče Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije. On je istakao da je ponuđeno jako loše rešenje za Srbe na Kosovu i za državu, a da je odbijanje takođe teška odluka.

- Ja u tom planu ne vidim ništa dobro, ali moraćemo da se odlučimo za manje loše rešenje jer ne vidim ništa dobro ni u odbijanju - rekao je Vučić i istakao da o tome treba da budu obavešteni građani.

Izvor “Blica” kaže da je poslednja ponuda bila više nalik rešenju kako ukinuti srpske institucije na severu, nego konstruktivni predlog uređenja institucija na severu Kosova. A da „bi svaki sledeći predlog, ukoliko do njih dođe, mogao da bude samo još gori”, govori to što je kao rešenje ponuđeno uključivanje južnog dela Mitrovice u takozvani region sever.

- Navodno se izašlo u susret zahtevima Beograda da sever dobije regionalnog komandira policije. Međutim, uslov je uključivanje i južne Mitrovice u region, a to praktično znači da bi u tom slučaju Albanci predlagali regionalnog komandira jer bi taj region u tom slučaju bio većinski nastanjen albanskim stanovništvom - kaže izvor „Blica“.

On navodi da je, indirektno, zahtevom da se u region uključi i južna Mitrovica Priština uz saglasnost SAD i EU odbila da se sever konstituiše kao region. Za nas je neprihvatljivo da južna Mitrovica bude deo regiona jer u njoj živi oko 70.000 Albanaca, a na severu oko 43.000 Srba. Praktično bi Albanci bili u većini, pa i u odlučivanju o svemu - kaže izvor „Blica“.

Državni vrh nije juče na sastanku u Predsedništvu doneo konačnu odluku. Kako saznajemo, analizirana je procena štete u slučaju da se potpiše sporazum ili odbije ponuđeno. Izvor „Blica” navodi da „postoji latentna pretnja da Beogradu bude nametnuto rešenje i da se nađe u situaciji da iako ništa nije potpisano to otpočne da se sprovodi na terenu uz međunarodne snage”.

- Nemci žele da se do kompromisa dođe „nemački”: što pre i što jasnije. Ne žele da popuste ni po pitanju sudova ni po pitanju policije, niti da odstupe od svojih uslova. Insistiraju da se u narednih nekoliko dana potpiše nekoliko ugovora, a da se sve završi članstvom Kosova u UN - navodi izvor našeg lista.
(Blic)

Нема коментара:

Постави коментар