MENI

Pogledajte koliko zarađuju ministri i pojedini direktori

Oko 400.000 zaposlenih u javnom sektoru i više od 1,5 miliona penzionera neće morati da strahuju da će im biti smanjena primanja, jer su poslanici vladajućih partija jasno istakli da neće posegnuti za tom merom štednje. Manje plate, međutim, mogli bi da očekuju zaposleni u državnoj administraciji. 



- Predložiću smanjenje plata u državnoj administraciji, republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj za 10 odsto. To smanjenje će se odnositi samo na administraciju, ali ne i na zaposlene u prosveti, zdravstvu, vojsci, policiji - rekao je Dinkić.

Ministar je naglasio i da će biti racionalizacije u javnom sektoru, kao i ograničavanja broja zaposlenih, a za to se, kako kaže, razrađuju mere. Kada je reč o racionalizaciji zaposlenih u ministarstvima, on je naveo da će o tome odlučivati ministri u svom resoru.

- Narednih dana ćemo izaći sa merama uštede. Penzije sigurno neće biti smanjivane, ali će dinamika njihovog povećanja zavisiti od ukupnog stanja u društvu - poručio je Mlađan Dinkić i dodao da će o mogućem zamrzavanju zarada Vlada najpre morati da postigne konsenzus.

Na pitanje poslanika kako država planira da stane na put preduzetnicima koji rade u sivoj i crnoj zoni, Dinkić kaže da je dosad kontrola bila u nadležnosti tržišne inspekcije, ali oni nemaju dovoljno ljudi, pa će kontrole raditi i oko 7.000 inspektora.

Tokom petočasovne debate o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, koja se vodila u Skupštini Srbije na zahtev opozicione DS, iz Vlade su poručili i da ekonomska kriza nije svojina aktuelne vlasti, već posledica problema dugi niz godina i toga što su prethodnici izbegavali da se uhvate u koštac s njima.

Premijer je naglasio da je pitanje rešavanja ekonomske situacije mnogo ozbiljnije i dublje od međustranačkih prepucavanja, kao i da ekonomska kriza nije “svojina aktuelne vlasti”, već je problem celog društva.

Međutim, demokrate smatraju da je ekonomska i socijalna situacija u zemlji katastrofalna, a uzrok za to vide u lošim merama Vlade u ekonomskoj i fiskalnoj sferi.

Liberali su predstavnike Vlade pitali “kojom tom finansijskom alhemijom misle da bez ozbiljnih promena spreče bankrot u javnim finansijama”, a premijera šta će učiniti da uspostavi političko jedinstvo.
(Blic)

1 коментар:

  1. Sve bi bilo normalno da nije i ono drugo...Mislim na plate. Samo obicni smrtnici jedva cekaju platu ili penziju da nekako premoste kraj sa krajem.

    ОдговориИзбриши