Jaja su čest izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuvati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu – ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izaberemo ona koja su najbolja.
Uzimamo ona koja su nam „lijepa na oko“, a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbjegavamo, prenosi Alo.
Stručnjaci američke Agencije za prevenciju bolesti su razriješili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbjedna za upotrebu.
- Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još „putuje“ kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pjegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa - tvrde oni, a prenosi američki Bon Apetit
Da li je bezbjedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je – „da“. Najvažniji dio kada je u pitanju bezbjednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom.
Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.
Нема коментара:
Постави коментар