MENI

Srbija 92. na listi propalih država!

Srbija je na 92. mestu na svetu prema indeksu propalih država, pokazalo je istraživanje Fonda za mir. Tako se naša zemlja našla na sredini liste od 178 država čija je nestabilnost analizirana i spada u kategoriju „zemalja u opasnosti“.

Indeks propalih država sastavljen je prema 12 osnovnih socijalnih, ekonomskih i političkih indikatora, poput ljudskih prava, siromaštva, zadovoljstva građana, problema sa izbeglicama, ekonomskog pada, pravnog sistema...

Od susednih zemalja gore od Srbije jedino je prošla Bosna i Hercegovina, koja se plasirala na 83. mesto (najbolje rangirana je Finska - na 178. mestu). Hrvatska se nalazi na 135. mestu liste sa 54,1 bodom te je ocenjena kao stabilna država, dok je Crna Gora za jedno mesto nestabilnija od Hrvatske. Od bivših jugoslovenskih zemalja najstabilnija je Slovenija, koja je zauzela visoko 163. mesto, a ako nam je za utehu, Rusija je lošije kotirana od nas i nalazi se na 80. mestu.

Na prvom mestu najneuređenijih i najnestabilnijih država sveta nalazi se Somalija, zatim Kongo, Sudan, Južni Sudan, Čad, Jemen, Avganistan, Haiti, Centralnoafrička Republika i Zimbabve. Kao najstabilnije države ocenjene su Finska, Švedska i Norveška.
(Kurir)

Нема коментара:

Постави коментар