MENI

Otkriveno groblje vampira

Grupa arheologa iz Poljske veruje da je na lokalitetu u blizini gradića Glivice  otkrila groblje u kom su sahranjivani pravi vampir. Ostaci koje su arheolozi pronašli otkrivaju da su tela mrtvaca sahranjena odvojeno od glave, što je ritual koji su ljudi u davninama praktikovali kako bi bili sigurni da sahranjeni ne mogu da ožive.

Takav način sahranjivanja u pričama je najčešće vezan za vampire. Njihove glave pri ubistvu često bi bile odrubljene, a prilikom vešanja tela bi visila na vešalima dok se sama ne bi raspadanjem odvojila od glave, prenosi "Dejli telegraf".

Istoričari tvrde da je takva praksa bila česta kod Slovena, naročito u periodu prelaska sa paganstva u hrišćanstvo.

U oba slučaja glava je u grobu bila položena na nogama, a baš su tako bila postavljeni i ostaci mrtvaca koje su otkrili poljski arheolozi.

Jedan od arheologa koji je učestvovao u iskopavanju, dr Jacek Piržak, izjavio je kako u grobnicama nije nađen nijedan predmet, nakit ili nešto slično što bi moglo da ukaže na starost grobova. Zbog toga je potrebno sačekati dalje analize ne bi li se utvrdilo iz kog su veka posmrtni ostaci.

Otkriće je veliko iznenađenje za arheologe koji su verovali da će na lokalitetu na jugu Poljske pronaći ostatke grobnica iz Drugog svetskog rata.
| Izvor: B92, Daily Telegraph

Нема коментара:

Постави коментар