MENI

Tijana Ognjanović preminula dok je čekala novo srce

Tijana Ognjanović, koja je čekala na presađivanje srca na klinici u SAD, preminula je u ponedeljak u bolnici u Hjustonu. Sahrana će biti održana u nedelju u 11 časova na beogradskom groblju Lešće.

Tijani se pre dve nedelje stanje pogoršalo i morala je da bude operisana. Zahvat je trajao više od devet sati i Tijana je dobila veštačku pumpu za srce. Međutim, iako je posle operacije počela da se oporavlja, u noći između ponedeljka i utorka iznenada su joj otkazali organi, a zatim je preminula od masivnog krvarenja u mozgu.

Osmogodišnjoj devojčici je pre šest godina dijagnostikovana restriktivna kardiomiopatija, pa je lekarski konzilijum preporučio da se što pre izvrši transplantacija.

Tijana je od tada lečena na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu, a 2012. joj se pogoršalo stanje. Roditelji nisu uspeli da prikupe dovoljno sredstava za odlazak na transplantaciju u Beču, pa je nakon toga jedina moguća opcija da se Tijani spase život preostao odlazak u Hjuston u Teksašku dečju bolnicu.

Posle velike humanitarne akcije koja je pokrenuta u Srbiji, prikupljen je novac za Tijanino lečenje i ona je početkom aprila 2013. godine otišla u Hjuston u pratnji roditelja.

Nakon niza ispitivanja i stabilizacije, 10. maja je stavljena na listu čekanja za novo srce.

Informaciju o smrti Tijane Ognjanović potvrđena je sa dvora Karađorđevića, koji su učestvovali u skupljanju pomoći i nalaženju lekara.

Нема коментара:

Постави коментар