MENI

Sunčevo magnetno polje će se obrnuti!

Sunčevo magnetno polje samo što se nije obrnulo, najavili su naučnici Solarne opservatorije Vilkoks, Univerziteta Stenford u Kaliforniji, koja već tri decenije prati magnetnu aktivnost Sunca.

Naime, sunčevo magnetno polje se obrne svakih 11 godina na vrhuncu svakog solarnog ciklusa, što može da izazove elektromagnetne perturbacije na Zemlji i dovede do promene klime i kvarova na električnim mrežama i satelitima.

Naučnici navode da će zamenu polova, koja će se dogoditi tek za nekoliko meseci, pratiti izrazito intenzivna sunčeva aktivnost, fenomen koji nazivamo Sunčev maksimum.

Nakon svakog 11-godišnjeg ciklusa, magnetno polje Sunca se rekonfiguriše sa posledicama po čitav sunčev sistem.

Američka svemirska agencija NASA objašnjava da će se tokom obrtanja magnetnih polova "sunčevo magnetno polje deformisati".

Sunčevo magnetno polje je od 1976. godine, kada su naučnici počeli da ga proučavaju, obavilo tri zamene polova, a do kraja godine bi trebalo da usledi nova.


Zato se na površini Sunca mogu videti tamne mrlje, tj. magnetni završeci koji izbacuju naelektrisane čestice u svemir.

Neke od tih čestica dopiru i u našu astmosferu, te mogu da izazovu magnetne oluje koje mogu da poremete funkcionisanje električnih mreža i izazvati kvar na satelitima.

Godine 1989, jedan ovakav kvar je izazvao prekid struje u celom Kvebeku.

Нема коментара:

Постави коментар