MENI

Senzacionalno: Naučnici tvrde da su pronašli vanzemaljce!

Britanski naučnici saopštili su da su pronašli dokaze vanzemaljskog života, i to u atmosferi naše planete. Tim istraživača, koji predvodi astrobiolog Čandra Vikramasinge, poslao je atmosferski balon u stratosferu, na visinu od 27 kilometara, i pomoću njega skupio uzorke bioloških organizama, za koje tvrde da su mogli da dođu samo iz svemira.


Profesor Vikramasinge tvrdi da je na pragu dokaza da seme života postoji u celom svemiru i da ga meteoriti raznose po planetama, gde onda evoluira ako postoje uslovi za život.

Atmosferski balon koji su naučnici poslali na visinu od tri Mont Everesta sadržao je sterilne mikroskopske slajdove, koji su izloženi atmosferi samo na punoj visini od 27 kilometara. Kad su uzorci doneti na Zemlju, naučnici su na svim slajdovima otkrili mikroskopske alge. Prema njihovim rečima, to mogu biti samo forme života koje nemaju zemaljsko poreklo.

- Biološki entiteti takve prirode nisu prethodno pronađeni u stratosferi. Entiteti koje smo pronašli su kolonija ultramalih bakterija, delovi spoljnog zida algi i biološka masa prožeta biofilmom i biološkim filamentima - rekao je profesor Vikramasinge.
Kao i kod svakog naučnog otkrića, odmah su se javili skeptici, koji tvrde da su biološki entiteti pronađeni u stratosferi tamo dospeli tako što su ih erupcija vulkana ili snažni vetrovi doneli tu.

Profesor Vikramasinge, međutim, ima jasan odgovor na te tvrdnje.
- Prema svemu što nauka zna, organske čestice ove veličine mogle su biti prenete s površine Zemlje u stratosferu možda samo nekom velikom vulkanskom erupcijom, koja se desila nekoliko dana pre uzimanja uzoraka. Takve erupcije nije bilo. Ako nauka kaže da transfer sa Zemlje u stratosferu nije moguć, onda je logično zaključiti da se transfer odvija u drugom smeru - iz stratosfere na površinu Zemlje.
Vikramasinge: Ovo pruža dokaze da seme života postoji u celom svemiru i da ga meteoriti raznose po planetama Vikramasinge: Ovo pruža dokaze da seme života postoji u celom svemiru i da ga meteoriti raznose po planetama
Mali jesu, ali ne i zeleni... Mikroskopski organizmi iz svemira Mali jesu, ali ne i zeleni... Mikroskopski organizmi iz svemira

Jesenja sezona tribinskog programa Centra za promociju nauke otvorena je u sredu tribinom na temu „Gde su vanzemaljci“. Učesnici su bili astronom Branislav Vukotić, Voja Antonić, naučnopopularni pisac, i Miroslav Kostić iz društva koje se bavi evidentiranjem NLO u Srbiji. Najviše interesovanja kod publike izazvao je Antonić, koji je u svom izlaganju istakao da, ako postoje, vanzemaljci nas verovatno posmatraju iz daljine, kao što mi posmatramo životinje u zoo-vrtu.
(J. R. Kurir)

Нема коментара:

Постави коментар