MENI

Šta uraditi sa jajetom koje je bilo čuvarkuća godinu dana?

Običaj je da se prvo jaje za Uskrs farba crvenom bojom. To se jaje naziva „čuvarkuća“. Pripisuju mu se magijske moći, čuva se godinu dana i, kako mu samo ime kaže, čuva kuću i ukućane.

Foto Pixabay

Kao i svake godine, i ove posebnu pažnju posvećujemo prvom jajetu. Uvek je crvene boje, zove se čuvarkuća i veruje se da ukućane štiti od bolesti, zla i svega što je štetno. Čuvarkuća donosi sreću i blagostanje u dom i čuva se do sledeće godine. Veruje se da čuvarkuća tera zle sile i deomone, odnosno od svih loših stvari.

Ipak, nije tajna da mnogi ne znaju šta da rade sa prošlogodišnjom čuvarkućom. Zbog toga se često odluče da ga bace u đubre, što nikako nije opcija. Takođe, ne valja da se jaje od prošle godine čuva više od godinu dana. U nekim krajevima Srbije stara čuvarkuća se zakopava u zemlju, u dvorištu ili bašti kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda. 

U drugim krajevima deci se trljaju obrazi tim jajetom, kako bi bila zdrava i rumena, a ima i onih krajeva u kojima se ljuska usitni i daje kokoškama da pojedu ili se čuvarkuća baca preko krova kuće. Pojedine porodice vole da čuvarkuću puste niz reku, jer se veruje da voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća "preuzela" umesto ukućana.

U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito deca, opet kako bi bili zdravi i rumeni. Ukoliko nijedna opcija vama ne odgovara, najbolje bi bilo da jaje ostavite na grani obližnjeg drveta. Nikako ga ne bacajte u kesu za đubre.

Нема коментара:

Постави коментар