MENI

Želja Jovanke Broz da je sahrane pored Tita

Želim da me sahranite pored Tita, poslednje je što je Jovanka Broz, pre nego što su je lekari stavili na aparat za veštačko disanje, rekla sestrama Nadi, Zori i Žarku Jokanoviću, koji su je u četvrtak uveče posetili u Urgentnom centru.

Stanje udovice Josipa Broza Tita juče se nago pogoršalo. Ona nije u stanju da samostalno diše, zbog čega je intubirana i priključena na aparat za veštačko disanje.

To za “Blic” potvrđuje i prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, koji kaže da je to moralo da se uradi s obzirom na to da su se Jovanki izjednačile količine ugljen-dioksida i kiseonika u plućima.

- Došlo je do značajnog pogoršanja respiratornih funkcija, zbog čega smo morali da je prikačimo na aparat za veštačko disanje. Svesna je, ali u ovom trenutku ne možemo da dajemo nikakve prognoze. Pravi efekti stavljanja na respirator pokazaće se već za nekoliko sati, ali treba znati da je Titova udovica u godinama i da njena pluća nisu kao kod mlade osobe - ističe dr Ristić.

Kako objašnjava, zdravstveno stanje Jovanke Broz sedam dana unazad se pogoršavalo, iako je bila vesela, pričljiva i polako se kretala.

- Već nedelju dana ima znakove respiratorne slabosti, ali do sada nije bilo dramatično. Dobijala je lekove da bi se popravila situacija sa disanjem, ali to očigledno nije pomoglo, pa je i došlo do toga da ne može samostalno da diše - dodaje dr Ristić.

Najpoznatija udovica na Balkanu 23. avgusta primljena je u Urgentni centar zbog zdravstvenih problema. Tada je bila u jako teškom i polusvesnom stanju. Na telu su joj bile uočene dekubitalne rane i rana na grudnom košu nepoznatog porekla.

Lekari su kasnije utvrdili da ima tumor kože koji je potekao sa jednog mladeža na leđima, a onda se, zbog nelečenja, proširio. Ubrzo je stabilizovana i pominjalo se da bi uskoro mogla biti puštena na kućno lečenje. Kako je “Blic” već pisao, Titova udovica planirala je da se po izlasku iz bolnice vrati u svoju kuću, za koju se utvrdilo da je u pet puta gorem stanju nego pre godinu dana i da bi je trebalo popraviti. Država se angažovala da joj nađe i smeštaj dok se njena vila na Dedinju ne adaptira.

Vlada će uslišiti Jovankinu želju

Rasim Ljajić, ministar trgovine, i Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade Srbije, angažovali su se da pravno reše pitanje lokacije sahrane kako bi Jovanki Broz uslišili želju da bude sahranjena u Kući cveća. Josip Broz Tito je umro 4. maja 1980. godine, a sahranjen je u Kući cveća na Dedinju. Svake godine 4. maja veliki broj ljudi iz cele bivše Jugoslavije dolazi u Beograd i obilazi grob nekadašnjeg predsednika.
(Blic)

Нема коментара:

Постави коментар