MENI

"EU traži Novu Jugoslaviju"?!

U Crnoj Gori se vodi rasprava o ideji koju je izneo ministar Igor Lukšić o formiranju balkanskog G6 saveza. Pojedini političari smatraju da se iza tog predloga krije Brisel.

Formiranje takozvane "balkanske šestorke" nije obnavljanje Jugoslavije, ali je svakako dobra ideja koju što pre treba uvrstiti na dnevni red Skupštine kako bi se što pre i realizovala, ocenili su predstavnici opozicionih partija u Crnoj Gori, a prenose "Vijesti".

Ideja o povezivanju zemalja zapadnog Balkana koju je u javnost izneo ministar Lukšić najpre je u parlamentu zaintrigirala poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilija Laloševića.

On je bio jedan od prvih poslanika koji je u parlamentu postavio pitanje da li je formiranje G6 zaista mogućnost saradnje ili samo propaganda.

Lalošević naglašava da Crna Gora nema otvorenih političkih pitanja ni sa jednom od susednih zemalja i da u ovoj ideji ima logike i da nije bitno od koga je ona potekla.

"Ima potpune logike da je ta ideja potekla iz EU, da je možda neko sa strane pretpostavio da Crna Gora koja nema otvorenih pitanja ni sa jednom od ovih zemalja odlična da bude inicijator. Nije bitno ko je predložio, bitno je ko će realizovati. I da je neko naučio Lukšića tome, svaka mu čast", kazao je Lalošević za "Vijesti nedjeljom".

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović smatra da Crna Gora, kao najmanja zemlja u regionu, nije sposobna da samostalno iznese velike infrastukturne projekte, i da bi zajednički sa drugim državama lakše aplicirala u ovakvim situacijama.

"Ovdje prevashodno mislim na tri oblasti - saobraćajna infrastruktura, energetika i zaštita životne sredine. Benefiti mogu biti i političke prirode, ali G6 nastaje ili će nastati iz potrebe za ekonomskim oporavkom regiona i povećanja njegove konkurentnosti u svim oblastima politčkog života Evrope", rekao je Abazović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović ocenio je da se ideja G6 može relativno brzo ostvariti jer ima podršku EU, što je i iskazano u poslednjem Izvještaju o napretku Crne Gore.

"Ova ideja je lako ostvarljiva jer ima podršku Brisela, a svaka od zemalja koje čine G6 je učlanjenje u EU deklarisala kao svoj vrhunski cilj. Ovu inicijativu treba odmah uvesti u skupštinsku proceduru", rekao je Pavlović "Vijestima" i dodao da realizacija ove inicijative ne zavisi samo od Crne Gore, već i od ostalih država regiona.

"Zato je potrebno da radna tela Skupštine nametnu i razmotre tu inicijativu sa odgovarajućim radnim telima parlamenata iz ostalih država G6", rekao je on.

I Pavlović je naveo da postoji mogućnost da je ideja o povezivanju bivših jugoslovenskih republika potekla iz Brisela.

"Model Nordijskog saveta, međuparlamentarnog radnog tela koje funkcioniše na severu Evrope, je i ranije pominjan kao okvir kroz koji bi se mogao podstaći dijalog Prištine i Beograda, na primer", kazao je Pavlović i ocenio da je Crna Gora pogodan inicijator.

Abazović je istakao da i EU svakako ima interes kada je u pitanju ova inicijativa.

"Ali, ona pametno ne želi da se predstavi kao inicijator", rekao je on.

Pavlović napominje da Lukšićeva inicijativa ima i elemenata "otkrivanja tople vode" jer u regionu već postoji nekoliko inicijativa koje imaju isti takav cilj.

Lalošević, Abazović i Pavlović saglasni su da je najbolji primer kako bi G6 mogla funkcionisati nordijski model, odnosno Nordijski savjet. Lalošević je istakao da bi, pored socioekonomskog razvoja, saradnje u oblasti energetike i infrastrukture, posebno važna bila oblast razmene ljudskih resursa. Između ostalog, Lalošević je istakao da bi to posebno koristilo studentima i osobama kojima je potrebno lečenje preko granice.

"Koliko naše dece studira u Beogradu i drugim gradovima, a tu je i lečenje u inostranstvu. Činjenica je da se, na primer, student iz Finske može obrazovati u Danskoj pod istim uslovima kao i u svojoj državi, što bi moglo da se primeni i na naše studente", poručio je Lalošević i kazao da će se u parlamentu zalagati da ta ideja što pre i što jače zaživi, piše podgorički list Vijesti.

Нема коментара:

Постави коментар