MENI

Nedeljna prognoza vremena: Topao kraj oktobra, krajem sledeće nedelje zahlađenje

Mada je početak oktobra nagoveštavao hladan mesec, usledio je nagli rast temperature, pa je prosečna oktobarska temperatura viša od proseka za ovo doba godine za tri do četiri stepena. Sunčano i toplo ostaće do kraja oktobra. Jutarnje temperature kretaće se od šest do 13 stepeni Celzijusa, a najviše dnevne između 21 i 26.  



U drugoj polovini sledeće nedelje, početkom novembra, temperatura će postepeno padati, a postojaće i manje šanse za povremenu slabu kišu.
Prvog dana novembra maksimalne dnevne temperature kretaće se između 14 i 19 stepeni Celzijusa uz promenljivo vreme.

Sunčani i kišni intervali smenjivaće se i narednog dana, a u nedelju 3. novembra očekuju nas povremena kiša i najviša dnevna temperatura između 11 i 16 stepeni na Celzijusovoj skali.
(Novosti)

U nedelju ćemo spavati sat duže: Počinje zimsko računanje vremena

Letnje računanje vremena biće završeno u noći između subote i nedelje, pomeranjem kazaljki na časovnicima za sat unazad.

Tako u nedelju, 27. oktobra u 3 sata časovnike treba vratiti za jedan sat, na 2 sata.

Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u marta i traje do poslednjeg vikenda u oktobru.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre sedam godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom
unijom.

Prelazak na letnje vreme je uveden 1916. godine u zemljama severa Evrope, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja sveta koje računaju da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati „premeštaju“ na veče. Međutim, ima i suprotnih procena koje ukazuju na skupoću i štetnost te prakse.

Нема коментара:

Постави коментар