MENI

Snimljena neverovatna moć ogromne crne rupe

Jedan od najveli čanstvenijih prizora u univerzumu je snimljen ultra jakim teleskopom koji se nalazi u Čileu. Međunarodni tim astronoma napravio je snimke prastare crne rupe kako “jede” neshvatljivo veliku količinu materije.




Fotografije su snimljene na Evropskoj Južnoj Opservatoriji (ESO) pomoću ALMA teleskopa, najvećeg teleskopa na svetu, i prikazuju crnilo i mlaznice koji dolaze iz jedne ogromne crne rupe koja se nalazi u centru galaksija.

Astronomi su posmatrali molekularni gas koji se nalazi u okolini tihe, crne rupe kada su neočekivano spazili delić jake eksplozije nadomak crne rupe.

U srcu skoro svih galaksija u univerzumu, pa i našem Mlečnom putu, nalaze se ogromne crne rupe, teške i nekoliko milijardi solarnih masa.

U davnoj prošlosti, ovi bizarni objekti su bili veoma aktivni i gutali su enormne količine materije iz svog okruženja, sijajući neverovatnim sjajem, i izbacujući sićušne delove te materije kroz ekstremno jake mlazeve.

Trenutno, najveće crne rupe su mnogo manje aktivne nego što su bile u svojoj “mladosti”, ali uzajamno dejstvo mlazeva i okruženja crnih rupa još uvek oblikuje evoluciju galaksije.
(Foto: ESO)

Нема коментара:

Постави коментар