MENI

Tajna vrhunske kafe

Foto: Ursel65/pixabay
Verovali ili ne, luksuzni aparati za kafu i kupovina najskupljih zrna ne igraju nikakvu ulogu jer je tajna dobrog ukusa u - nečemu drugom.

Pre svega

Najnovija studija britanskog Univerziteta Bat pokazala je da najveću ulogu u savršenom ukusu vašeg napitka ima voda.

Naime, hemičar Kristofer Hendon je analizirao tačan sastav kafe koju je prethodno dao volonterima na testiranje.

Čak i kada se koristi ista sorta i zrna, kafa može imati potpuno drugačiji ukus ako se skuva u različitim vodama iz slavine. Najbolji ukus kafe postiže se uz relativno tvrdu vodu koja ima veći udeo magnezijumovih jona i podstiče na otpuštanje aroma iz zrna.

Upravo iz tih razloga ni najskuplja kafa ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi.


Recept za savršenu kafu!


Kafa predstavlja svakodnevni ritual, neizostavni deo našeg načina druženja, što potvrđuje fraza "hajdemo na kafu", koja označava poziv na druženje i način da sa nekom bliskom osobom provedemo deo svog slobodnog vremena. Ali, kako da skuvate savršenu kafu?

Iako se kafa može naći na skoro svakom uglu, neverovatno je teško nabaviti onu pravu. Često kafa bude jaka, slaba, bez dovoljno mleka...

Evo nekoliko malih trikova koje će svako ispijanje kafe pretvoriti u pravi užitak.

Najveći neprijatelji zrnima kafe su vlaga i vazduh. Kada su jednom izložena ova dva faktora, aromatična ulja kafe brzo se rasplinu. Kafa će duže ostati sveža ako kupite i čuvate cela zrna, najbolje u neprozirnoj i dobro zatvorenoj posudi. Kupujete li više kafe nego što planirate potrošiti u desetak dana, višak slobodno stavite u zamrzivač. Najbolji način da prepoznate sveža zrna kafe je miris - potrebna je slatka, zemljasta aroma kafe.

U pripremi kafe nema neke velike tajnovitosti, osnovni postupak je uvek isti – preko mlevene kafe prelijete vruću vodu i tada će se izlučiti aromatična ulja koja daju dobar ukus. Kako biste uvek skuvali dobru kafu, bez obzira služite li se aparatima ili običnom posudom, vrede neka univerzalna pravila:

    pribor mora biti čist
    koristite svežu, hladnu vodu
    koristite odgovarajuću krupnoću mlevenja i pazite na vreme pripreme napitka
    pripremite kafu s vodom odgovarajuće temperature prema uputstvima
    kafu uvek poslužite odmah nakon pripreme.

Kako pripremiti pravu kafu u džezvi?

Iako je možete pripremiti u bilo kojoj posudi, tzv. turska kafa pripremljena u džezvi odiše stalnom tajnovitošću i romantičnošću. Kod pripreme bitno je da kafu zakuvate barem dva, tri puta, piše autorka 'Knjige o kafi' Sara Peri. U džezvu je potrebno staviti dve kašike praškaste kafe i jednu kašičicu šećera, te preliti sa 120 ml vode. Važno je da džezva u tom trenutku ne bude puna više od polovine, jer će kafa nadolaziti kako bude kipela. Kada dodate vodu, kafu promešajte nekoliko puta da bi se šećer otopio. Kada voda zakipi, kafu kuvajte do dva minuta i zatim je pomerite s vatre, te ostavite da odstoji dvadesetak sekundi. Postupak ponovite još jednom ili dva puta, pa na kraju ostavite kafu da odstoji minut kako bi se slegla.



 

Najveće greške prilikom pripreme kafe


1. Prekuvavanje kafe
Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome lonče u kome pripremamo ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća:
1. espreso dva i po minuta
2. turska kafa 45 sekundi uključaloj vodi
3. pržena kafa šest minuta

2. Prevruća voda
Idealna temperatura za pripremu kafe je 195 do 205 stepeni jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

3. Ignoriše se odnos kafe i vode
Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

4. Koristi se prethodno samlevena kafa
Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.


5. Bira se najjeftinija kafa
Ekonomičnost je dobra odluka, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti šijenje kafe u kafićima i restoranima.

6. Ne čuvate pravilno kafu
Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

7. Zamrzavanje kafe
Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako baš morate da je čuvate u frižideru, onda proverite da su činije sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kafu.

8. Kuvate staru kafu
Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.



RASHLAĐUJUĆA BANANA KAFA
U blender stavite i zajedno izmiksajte sledeće:
2 supene kašike NESCAFÉ CLASSIC
1 bananu
2 supene kašike zaslađenog kakaoa
¼ šoljice kondenzovanog mleka
Smrvljeni led sa slatkim sirupom

Dovoljno je za 2 porcije


DELUKS LEDENA KAFA
U šejker ili blender, stavite:
2 kašičice NESCAFÉ kafe u prahu (npr. GOLD, Classic)
2 kašičice šećera
1 supenu kašiku vruće vode
200 ml mleka, rashlađenog
1 kuglu sladoleda od vanile
Lomljeni led

Dovoljno za 1 porciju



FRAPE OD KAFE S JAVOROVOM SIRUPOM

U šejker ili blender stavite:
2 kašičice NESCAFÉ Classic Instant kafe
1 supenu kašiku vruće vode
2 supene kašike javorovog sirupa
3/4 šoljicu vode, rashlađene
1/4 šoljice slatke pavlake
Lomljeni led

Dovoljno za 2 porcije


FRAPE OD KRUŠKE I KAFE

U šejker ili blender, stavite:
2 kašičice NESCAFE Classic (ca crvenom šoljicom)
2 supene kašike šećera
1 kašičicu vode, ključale
4 supene kašike soka od kruške
180 ml vode (rashlađene)
2 supene kašike slatke pavlake, nemasne, sa 10% masnoće (ili pavlaku 50% kombinovanu sa drugim sastojcima)
Lomljeni led

Dovoljno za 2 porcije

Нема коментара:

Постави коментар