MENI

U Srbiji će klima biti sve surovija - upozoravaju svetski stručnjaci

Evropu u budućnosti, u narednih nekoliko decenija, očekuju toplija, a suva leta, kao i šumski požari. Očekujemo da posledice klimatskih promena, naročito porast temperature, budu štetne po ljude - rekao je Andrej Ganopolski, dobitnik medalje Milutin Milanković Evropskog geofizičkog društva, jedan od gostiju predavača na skupu u SANU povodom stotinu godina od rođenja Milutina Milankovića, jednog od utemeljivača nauke o klimatskim promenama.

 

Andrej Ganopolski je naglasio da ljudi moraju da razumeju koliko svojim aktivnostima loše utiču na klimu i kakve posledice to izaziva.

- Glavni uticaj čoveka na klimu predstavlja emisija ugljen-dioksida i to je suštinski počelo pre 100 godina, sa industrijalizacijom. Sada već imamo uticaj ugljen-dioksida veći za oko 40 odsto u poređenju sa periodom pre 100 godina. Ugljen-dioksid dugo ostaje u atmosferi. Na primer, kada bi ovog trenutka prestala njegova emisija, on bi ostao u atmosferi još hiljadama godina - poručuje Ganopolski.

Ričard Somervil, jedan od vodećih naučnika u proceni promene klime, smatra da zbog rasta temperature u zadnjih 100 godina u atmosferi ima više i vlage, a samim tim i više teških kiša:

- Očekuju nas generalno topliji svet, viši nivo mora i okeana, oluje, uragani. I danas da počnemo, vekovi bi nam bili porebni da se oporavimo. Kompanije bi, za početak, mogle da organizuju prevoz autobusima svojim radnicima kako oni ne bi vozili kola.

Izvor: 24sata.rs

Нема коментара:

Постави коментар