MENI

Dugoročna prognoza vremena za novembar 2014: Sneg na kraju meseca

Kakvo nam vreme predstoji tokom pretposlednjeg meseca ove godine? U prvoj polovini novembra suvo i toplije, do 25. češća pojava kiše, da bi intenzivnije padavine krajem meseca prešle u susnežicu ili sneg. 





Prvog dana novembra, u Srbiji umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, samo ponegde sa slabom kišom. Vetar slab, promenljivog pravca. Minimalna temperatura od 4 do 8°C, maksimalna dnevna od 8 do 12°C. Drugog dana vikenda, umereno do potpuno oblačno i uglavnom suvo, a jutarnja magla u pojedinim predelima zadržaće se tokom celog dana. Maksimalna temperatura biće uglavnom od 8 do 14°C. U ponedeljak, 3. novembra, malo toplije, a jugoistočni vetar u pojačanju. U utorak i sredu pretežno sunčano i veoma toplo, maksimalna temperatura od 14 do 19°C, samo će u Timočkoj Krajini biti tmurno i hladnije. U košavskom području duvaće umeren do jak jugoistočni vetar.

U periodu od 1. do 17. novembra generalno se očekuje  suvo i toplije vreme, s najvišim dnevnim temperaturama od 12 do 16, oko 6. i do 19 stepeni.

Ilustracija: politika.rs

Do 25. novembra, uz češću pojavu kiše, srednja dnevna temperatura vazduha kretaće se u intervalu od 6 do 13 stepeni.

U periodu od 26. do 30. predviđa se prosečno toplo vreme, ali sa češćom pojavom padavina, intenzivnijim krajem novembra kada se očekuje da kiša pređe u susnežicu ili sneg.

Pogledajte OVDE i Operativni bilten republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije sa prognozom do 30. novembra 2014.  

 

DECEMBAR 2014: Topliji (blaži) decembar. 

Nešto manje padavina, ali će se decembarske padavine ipak zadržati u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 6.5ºS.

Srednja količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja decembarska količina padavina iznosiće oko 40 mm.

Izvor: Republički hidrometeorološki zavod Srbije

Нема коментара:

Постави коментар