MENI

Kad bi vagina mogla da govori...

PublicDomainPictures / Pixabay.com
Ne postoje dve iste vagine, i svaka je savršena. Ali, iako može ponekad da bude i izvor neprijatnosti, sama činjenica da je imate svrstava vas u divno društvo - među ŽENE. Prvo i "najvažnije", izvor je velikog zadovoljstva. Ok, možda ne sve vreme, ali vrlo često u svakom slučaju.Osim toga, fascinantna je - prilagodljiva i izdržljiva. A kad bi progovorila... evo šta bi vam rekla.


 "Vagina nije ružna reč. Ok je da je koristiš."


Iako većina žena izbegava da koristi tu reč, "vagina" nije "Voldemor" (ako ste čitali Harija Potera, znate na šta mislimo, ako niste - žalimo slučaj). Vagina NIJE ružna reč. Dakle, ako odete kod ginekologa, i želite nešto da mu kažete, ili da pitate nešto u vezi sa svojim intimnim zdravljem, nema razloga da pribegavate opisnom "tamo dole" pristupu. Nazovite stvari pravim imenom.

"Ono što ti podrazumevaš pod 'vaginom' možda i nije baš vagina."


Ima ljudi, i žena, istini za volju, koji pod "vaginom" podrazumevaju "sve između (ženskih) nogu". Evo brzinske lekcije iz anatomije: spoljašnje genitalije žene (pod ovim podrazumevamo sve što može da se vidi) zovu se vulva. Ona se sastoji od velikih (spoljašnjih) usmina (labia majora) i malih (unutrašnjih) usmina (labia minora), klitorisa (koji se nalazi iznad usmina), Venerinog brega (zona iznad klitorisa, prekrivena stidnim dlačicama), "otvora" mokraćnog kanala i "otvora" vagine. Samu vaginu, dakle, ne možete videti. Ona je organ koji povezuje spoljašnje i unutrašnje delove vašeg reproduktivnog sistema.
Povezane vesti

"Ogledalce u ruke, pogledaj me."


Ako to već niste uradili, danas je dobar dan da se dobro pogledate. Glupo je da ne znate kako izgleda neki deo vašeg tela, a da pri tome možete fizički da izvedete da ga vidite. Ovo je važno ne samo zbog opšteg obrazovanja, već i zato što je to jedini način da znate šta je u vašem slučaju "normalan izgled". Ako to ne znate, onda nećete moći ni da primetite ako nešto nije u redu.

"Usmine i ne treba da budu simetrične."


Ozbiljno. Nejednake, bledoružičaste ili svetlobraon, glatke ili naborane, "ušuškane" ili ne, kako god da izgledaju, upravo tako treba da izgledaju. Ovo je još jedna od stvari po kojoj je svaka žena jedinstvena. Ovde vam je stvar otprilike kao sa pahuljicama - ne postoje dve iste.

"Taj sekret najverovatnije je normalan."


Vagina je čudesan organ, pored svega ostalog, sama se i čisti. Telo stvara sekret da bi se "isprale" bakterije, i to je to što primećujete. Ako je bistar ili beličast, sve je ok. Ali, ako je sirast ili gromuljičast, žućkast ili zelenkast, braonkast, prošaran sukrvicom ili miriše na ribu - pravac kod lekara.

"Samo sapun i voda, molim te."


Vagina se čisti sama, taj sekret jeste normalna stvar, ali održavanje higijene je neophodno. Ipak, odolite porivu da se dobro "izribate" svaki put kad se tuširate, a naročito je važno da ne koristite prejaka sredstva. Običan sapun (najbolje onaj za bebe) i topla voda biće dovoljni. Ako koristite suviše jaka sredstva za intimnu higijenu, može se desiti upravo ono što želite da izbegnete tim manijačkim pranjem - narušićete prirodnu ravnotežu vaginalne flore i postaćete podložniji infekcijama.

"Pusti me da dišem."


Birajte veš od prirodnih materijala, najbolje pamučni, u veličini koja vam odgovara. Nošenjem tesnog veša od sintetičkih materijala stvarate idelanu sredinu za bakterije i gljivice, koje vole takva "tamna i vlažna, neprozračna mesta".

"Ne tiče me se šta radiš sa stidnim dlačicama."


Ali, ovo imajte u vidu: ok je i odupirati se trendu brazilske depilacije. Stidne dlačice imaju svoju svrhu, služe da zadrže vaginalni sekret i bakterije podalje od vaše kože. Trimovanje, depilacija ili brijanje su u redu, ali, ako primetite bilo kakvu vrstu iritacije, razmotrite svoju strategiju za uklanjanje nepoželjnih dlačica.

"Da, mirišem."


Svaka žena na ovom svetu ima specifičan miris vagine. Ako ste generalno dobrog zdravlja i nemate neku infekciju, taj miris ne može biti ružan. Prosto je - takav kakav jeste.

"Ne, ništa ne može da se 'izgubi' unutra."


Ni tampon, ni kondom, ništa ne može 'nestati u dubinama vagine' iz prostog razloga što se te 'dubine' prostiru na maksimalno 12 do 15 centimetara i imaju kraj. Taj kraj je - grlić materice. Bez brige, dakle.

Izvor: mondo.rs



 

Vagina - deset zanimljivih činjenica



Da li ste znali šta vagina i ajkula imaju zajedničko? Ili da je glumica Kameron Dijaz je u svojoj knjizi "The Boody Book" celo jedno poglavlje posvetila - intimnim frizurama. Kako je nastala reč "vagina"? Evo nekoliko zanimljivosti o ženskom polnom organu...

Značenje reči "vagina" dolazi od latinske reči koja znači "futrola za mač".

Klitoris ima 8,000 nervnih završetaka. Penis ima samo 4,000.

Vaginin greben su okrugli mišići koji omogućavaju da se raširi i do 200 odsto svoje veličine tokom porođaja.

Prvi film koji je iskoristio reč "vagina" je bio Diznijev film "Priča o menstruaciji" iz 1946. godine za potrebe edukacije srednjoškolaca.

Vagina i ajkule imaju nešto zajedničko, a to je skvalin. To je prirodni lubrikant vagine, a postoji i u jetri morskog psa.

Vagina može da bude neverovatno jaka. Jedna žena drži rekord od 14 kilograma koliko je podigla svojom vaginom 2009. godine. Ona je "napala" tu težinu noseći drveno jaje kako bi mišići mogli da ga obuhvate.

Dobra vest je da je nemoguće da nešto izgubite u vagini jer je ulaz u matericu toliko mali da ništa ne može da prođe unutra. Naravno, osim ako porođaj nije u toku.

Dlačice na intimnoj zoni su iste boje kao i kosa. Boja vaše kose i stidnih dlačica je ista, ali faza rasta intimnih dlačica znatno je kraća nego faza rasta kose. Intimne dlačice jednostavno nisu programirane za tako dugačak rast, ali čak i da jesu, trenje donjim vešom i svakodnevnim pokretima izazvalo bi njihovo pucanje.

Dužina stidnih usana se razlikuje od žene do žene. Stidne usne mogu da budu dugačke između dva i šest centimetara, što je znatno veći raspon nego što se očekivalo.

I na kraju, vagine, poput mačaka, se same čiste.

1 коментар: