MENI

Vejvard Pajns: Nova serija po romanu Blejka Krauča

Povratak u Tvin Piks? Dosije Iks i Izgubljeni, kao model za novu uzbudljivu misteriju? Dodajte tome još koju dozu drame, misterije, horora, trilera, SF fatazije… i eto vas u Kraučovom „Pajnsu“, varošici i istoimenoj knjizi u izdanju Lagune. Sada stiše i TV serija, ali ćemo se mi ovde ipak zadržati na - knjizi!



Uzbudjenja će već narednih meseci biti na pretek. Da će jedna od najiščekivanijih serija u ovoj godini, radjena u produkciji FOX-a, „Vejvard Pajns“, uskoro  prikovati pažnju gledalaca uz mali ekran, ne sumnja niko. Tim pre jer se i za knjigu koja joj je poslužila kao literarni predložak slobodno može reći da je odlična. Autor, Blejk Krauč, ju je napisao pod velikim uticajom Tvin Piksa i serija će dosta ličiti na hibrid između Zone Sumraka i Tvin Piksa. Dakle, jaka mulitžanrovska saga u kojoj se kombinuju drama, misterija, horor, triler, SF, fantazija i sve to dodatno zakomplikovano, sa ogromnim preokretima kojih u knjizi ima na pretek… I koji čitaoca, kako je napisano u „Suspense Magazine“, smeštaju „negde između čekića i nakovnja paranoje, sumnje i ludila“. Pa sad vi odolite svemu tome!

Fabula? Agent tajne službe Itan Berk stiže u varošicu Vejvard Pajns, u državi Ajdaho, s misijom da pronađe dva nestala savezna agenta. Ali, umesto odgovora, istraga ga vodi ka sve više pitanja. Šta nije u redu sa Pajnsom? Zašto ne može da stupi u vezu sa ženom i sinom u spoljnom svetu? Zašto je jedan od nestalih agenata vezan za krevet i ostavljen da se raspadne u napuštenoj kući? Zašto niko ne veruje u ono što govori? Da li ograde pod električnim naponom sprečavaju stanovnike Vejvard Pajnsa da izađu ili onemogućavaju nešto drugo da uđe?

Svaki korak bliže istini odvlači glavnog junaka sve dalje od života kojim je živeo, od muža i oca kakav je bio, sve dok se ne mora suočiti sa užasavajućom stvarnošću da možda neće živ izaći iz Pajnsa…

„Osmog aprila 1990. na mreži ABC emitovana je pilot epizoda čuvene TV serije Marka Frosta i Dejvida Linča Tvin Piks i na trenutak misterija o tome Koje ubio Loru Palmer? obuzela je celu Ameriku. Tada mi je bilo 12 godina, i nikad neću zaboraviti osećaj koji me je obuzeo dok sam gledao tu hirovitu seriju o jezivom gradu sa neverovatno dobrom kafom i fantastično dobrom pitom od trešanja, gde ništa nije kao što izgleda“ – objasnio je nadahnutost za svoju knjigu Blejk Krauč.

„Tvin Piksje na kraju otkazan, briljantni režiser i glumci otišli su da rade neke druge stvari, ali neporeciva magija prisutna u tim ranim epizodama još me progoni i posle dve decenije. Serije kao Northern Exposure, Drvene ograde, Dosije iks i Izgubljeni povremeno su se upuštale u tu divnu jezovitost koja je definisala Tvin Piks, ali uglavnom, makar za ovog ljubitelja, ništa nije moglo da mu se ni približi…

Pajns je vrhunac mojih pokušaja, koji sada pokrivaju dvadeset godina, da stvorim nešto što će me naterati da osetim ono što sam osetio kad sam gledao Tvin Piks. Ni na koji način ne mislim da sugerišem da je Pajns jednako dobar kao Linčovo remek-delo, niti čak da je on nešto što bi moglo vas da vrati osećaju te serije… Ali osećam potrebu da vam kažem koliko je Pajns nadahnut Linčovom tvorevinom, malim gradom u nekoj zabiti – lepim spolja, ali sa mrklim mrakom u svom podzemlju.

Pajnsa nikada ne bi bilo, a ja možda nikada ne bih ni postao pisac, da mi roditelji nisu dozvolili da ostajem budan do kasno četvrtkom uveče, tog proleća 1990, kako bih gledao seriju kakvu nikada više nećemo ponovo videti…“ – iskren je Krauč.

Pisac Blejk Krauč je prvenstveno poznat po prodaji knjiga za Kindl sa naslovima Pajns, Beg, Uskomešano, Pusta mesta i Razuzdanost. Njegova kratka proza pojavljivala se u časopisima Ellery Queen’s Mystery Magazine, Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine, Thriller 2, Shivers VI, i drugim antologijama. Godine 2009. napisao je „Serijal“ zajedno sa Dž. A. Konratom, koji je skinut sa interneta više od 500.000 puta i bio 4 nedelje na vrhu bestseler liste Kindla. Za tu priču, Pusta mesta, Razuzdanost i Beg pod opciju su stavljena filmska prava.

Kao što ćemo, po knjizi „Pajns“, uskoro gledati TV seriju sa odličnom glumačkom ekipom, u kojoj su Charlie Tahan, Matt Dillon, Terrence Honjard, Greta Lee, Melissa Leo, Shannyn Sossamon, Bruce Blain, Ayden Chan Arnold, Will Erichson, Siobhan Fallon, Sarah Jeffery.

Ali, serija je serija. Ono što treba je – pročitati knjigu.

Нема коментара:

Постави коментар