MENI

Sledećih 6 meseci odlučujući za sudbinu planete

Odluke koje će svetske vlade doneti na seriji sastanaka u narednih šest meseci biće ključne za očuvanje naše planete, rekao je Džefri Saks, specijalni savetnik UN i direktor Instituta Zemlje Univerziteta Kolumbija.
Saks, koji važi za jednog od najvećih stručnjaka za održivi međunarodni razvoj, rekao je da će na sastancima u julu, septembru i novembru, “naša generacija imati najbolje šanse da se vrati na pravi put”.

Ovaj ekonomista smatra da su sastanci na kojima će se razmatrati pitanje finansiranja održivog razvoja i klimatskih promena ključni za postavljanje kursa na svetskom nivou kada je reč o okončanju siromaštva i zaštiti prirodne sredine.

“Sad je pravi trenutak. Ovo je najbolja šansa de se vratimo na pravi put. Takve diplomatske mogućnosti javljaju se jednom u deset godina, a mi smo uspeli da ih rasporedimo u šest meseci. Želimo da urode plodom”, rekao je Saks.

Ekonomista kaže da su novi ciljevi razvoja usmereni na celu planetu, a ne samo siromašne delove.

Kao primer naveo je usvajanje zdravijih, održivijih navika u ishrani.

“Nisam prava osoba da delim savete o ishrani, ali mogu da preporučim okvire za vlade koji su u skladu sa ciljevima održivog razvoja. To će zahtevati mnogo posla, jer takvih vodiča ili nema, ili su netačni”, kaže on.

Koraci koje zemlje treba da preduzmu je uvođenje poreza na nezdravu hranu i opasne proizvode.

Inače, Džefri Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija, otvorio je i ogranak globalne mreže za održivi razvoj u Srbiji - CIRSD – koji je osnovao Vuk Jeremić, njegov student.

Independent

Нема коментара:

Постави коментар