MENI

Princeza Kristina Oksenberg Karađorđević predstavila svoju knjigu „Kraljevska dinastija"


U Delfi Caféu u SKC-u predstavljena je knjiga „Kraljevska dinastija – Povratak kući porodice Karađorđević“ Kristine Oksenberg Karađorđević, ćerke kneginje Jelisavete i unuke princeze Olge i kneza Pavla.  



U knjizi „Kraljevska dinastija – Povratak kući porodice Karađorđević“ Kristina Oksenberg Karađorđević predstavlja nam uzbudljivu ličnu i porodičnu priču koja sadrži tri segmenta: kratku povest porodice čija sudbina je bila čvrsto povezana sa jednim evropskim narodom, ali i povešću našeg kontinenta i uopšte zapada tokom protekla dva stoleća; srpsku istoriju viđenu očima Amerikanke koja je odrasla daleko od zemlje svog porekla, a zatim je, u zrelom dobu, pasionirano proučavala; konačno, pred čitaocem je i priča o samootkrivanju.

Tragajući za korenima, autorka nudi pregled istorije srpske dinastije od Karađorđa do današnjih dana. Knjiga sadrži i fotografije iz porodičnih albuma koje do sada nisu nikada objavljivane.

O knjizi su pored autorke govorili NJ. K. V. princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, Čedomir Antić, istoričar i monarhista, i Aleksandar Jovanović, novinar.

NJ. K. V. princ Aleksandar je rekao:

- U teškim vremenima, kada podele, ratovi i greške opterete život svima, veoma je hrabro svedočiti o pripadnosti jednom narodu, i vratiti mu se iz tuđine. Danas se Kristina Oksenberg, potomak Karađorđa, vratila svome narodu. Odgajana u tuđini, ponovo je otkrila svoj narod i pokazala ga svetu. Naš zajednički predak, pre dve stotine godina, kupovao je oružje i opremao srpsku vojsku da je povede u ustanak. Ali Karađorđe je znao da kaže da u Srbiji ima dovoljno ljudi da je brane, ali malo učenih da državu vode u napredak. Naša Kristina nije u Srbiju donela top, ona je došla da Srbiji napiše knjigu. Kroz jednu od najvećih tema modernog sveta – identitet i samootkrivanje – Kristina je našoj i stranoj publici otkrila i pokazala svoju porodicu i svoju Srbiju. Svet za koji vredi živeti, raditi i boriti se. Kristina, inače ugledna književnica, došla je sa novim duhom i idejama za novo vreme. Zahvaljujem joj na tome. Preporučujem ovu knjigu Vašoj pažnji i želim joj mnogo uspeha.“

Čedomir Antić je istako da mu je bilo zadovoljstvo da sarađuje sa Kristinom.

- Ovo je srpska porodica koja je mnogo vremena provela u progonstvu. U vremenu kada se mnogi odriču srpskog identiteta, jedna Amerikanka je došla u Srbiju da bude Srpkinja. Ova knjiga je sentimentalna povest jedne nacije ispričana sa američkog kopna“, rekao je Antić.

Kristina Oksenberg Karađorđević je uživala radeći na knjizi:

- Glavni izvor informacija su mi bila sećanja moje porodice. Naučila sam mnogo, čula sam mnogo priča i na svaku priču koju sam čula bila je neka koja joj je bila protivrečna, ali uprkos svemu tome to je bilo očaravajuće, opčinjujuće zadovoljstvo, pogotovo istraživanje istorije moje porodice i nadam se da ću sa tim i nastaviti.“

Kristina Oksenberg Karađorđević (Christina Oxenberg) potomak je srpske kraljevske porodice, čukun-čukununuka Karađorđa i ćerka princeze Jelisavete Karađorđević i afirmisana američka spisatelkjica. U knjizi „Kraljevska dinastija – Povratak kući porodice Karađorđević“ predstavlja nam uzbudljivu ličnu i porodičnu priču koja sadrži tri segmenta: kratku povest porodice čija sudbina je bila čvrsto povezana sa jednim evropskim narodom, ali i povešću našeg kontinenta i uopšte zapada tokom protekla dva stoleća; srpsku istoriju viđenu očima Amerikanke koja je odrasla daleko od zemlje svog porekla, a zatim je, u zrelom dobu, pasionirano proučavala; konačno, pred čitaocem je i priča o samootkrivanju. Tragajući za korenima, autorka nudi pregled istorije srpske dinastije od Karađorđa do današnjih dana. Knjiga sadrži i fotografije iz porodičnih albuma koje do sada nisu nikada objavljivane.

Нема коментара:

Постави коментар