MENI

Počinje testiranje vakcine koja uništava rak u završnoj fazi

Foto: PublicDomainPictures/pixabay.com
Žena sa rakom grlića materice postala je jedna od prvih ljudi u Velikoj Britaniji na kojoj se testira nova vakcina dizajnirana da stimuliše imuni sistem tela da uništava tumore. Vakcina je dizajnirana na taj način da tera imuni sistem da napada ćelije raka.


Tridesetpedogodišnjoj Keli Poter rak je dijagnostikovan u julu i rečeno joj je da je u poslednjoj fazi. Međutim, Keli je sada jedna od 30 pacijenata na kojima se isprobava tretman lečenja imunoterapijom.

Za sve pacijente sa odmaklim tumorima se veruje da imaju potencijal da iskoriste imunoterapiju, bez obzira na vrstu raka.
 
Porterova je primila prvu injekciju 9. februara i zakazano joj je još sedam pregleda.

„Iako sam imala odličan tretman u bolnici 'Gaj' gde je rak stabilizovan, on se već proširio na jetru i pluća. Kada mi je rečeno da mogu da učestvjujem u ovom ispitvanju, bila sam oduševljena“, rekla je Keli.

„Ovim testiranjem pomeramo granice kada je reč o potencijalnom tretmanu raka“, naglasio je ministar za prirodne nauke, Džordž Frimen.

Nučnici Instituta za istraživanje raka okupljaju pacijente obolele od raka kojima ne pomažu aktuelne metode lečenja. Dva pacijenta su već dobila vakcinu u sklopu eksperimenta koji će trajati dve godine.
Imunoterapija privlači veliko interesovanje u zajednici koja proučava rak. U februaru su američki eksperti objavili da su videli sjajne rezultate prilikom ranih testiranja na pacijentima obolelih od leukemije

Нема коментара:

Постави коментар