MENI

Preminuo Galieno Feri, tvorac stripa "Zagor"

"Feri, počivaj u Darkvudu. Napustio nas je danas, nakon što je proživeo jedan divan život, voljen kao malo koji istinski stvaralac snova", kazao je scenarista Zagora Moreno Buratini. Feri je bio jedan od najvećih legendi kako italijanskog, tako i svetskog stripa, a njegov Zagor obeležio je generacije ljudi na našim prostorima.


 

Feri je rođen 1929. godine, a Zagora je publici predstavio 1961. godine u saradnji sa scenaristom Serđom Bonelijem.

O njegovoj strasti i predanosti govori i činjenica da je sam nacrtao sve naslovnice Zagora od prvog do poslednjeg broja.

Zagor je jdan od najpopularnijih strip-junaka na području bivše Jugoslavije. Ime Za-Gor Te-Nay na narečju Indijanaca Algonkina znači Duh sa sekirom, što je i postalo Zagorovo često ime među Indijancima, ali, nagađa se da su autori ime izveli iz Za-La-Mort, popularnog italijanskog nemog filma. Prvobitno je Zagor trebao da ima ime nalik onome iz grčkih mitova, Ajax, no, autori od tog imena odustaju nakon što vidi da postoji deterdžent s istim imenom.

Zagor je pustolovni strip sa velikom dozom horrora i fantastike. Autori su Zagora zamislio kao avanturistički strip u kojem je sve moguće. Očito je ta koncepcija pustolovnog stripa uspešna, budući da se Zagor svrstava kao drugi najuspešniji italijanski strip, odmah uz bok Texu.

Нема коментара:

Постави коментар