MENI

Upozorenje stručnjaka: Hakerski napad na Wi-Fi mreže - svaki uređaj na svetu pogođen

Upozorenje stručnjaka: Svaka moderna wi-fi mreža i svaki uređaj povezan na istu, potencijalno su hakovani nakon velikog napada.

Pixabay
Krack napad hakuje svaku wi-fi mrežu na svetu, odnosno krade sve podatke koje ste sa telefona poslali preko mreže.

“Ovakva vrsta napada može se koristiti za krađu osetljivih informacija kao što su brojevi kreditnih kartica, šifre, poruke sa četa, mejlovi, slike, itd“, napisao je istraživač bezbednosti na internetu Meti Vanhof za čiji se rad zainteresovala i američka vlada – “Napad se bazira protiv svih modernih zaštićenih wi-fi mreža“

On je takođe otkrio da bi ovim napadom mogli biti pogođeni svi moderni kompjuteri, telefoni, pa čak i pametni frižideri.

“Ako vaš uređaj podržava wi-fi, vrlo je verovatno da je pogođen napadom, a sve što ste putem nje slali može biti ukradeno“

On je takođe apelovao na kompanije koje proizvode uređaje da se pozabave ovim problemom što pre, kao i da korisnici treba što pre da instaliraju potrebna ažuriranja. Najpogođeniji su Android telefoni koji su inače dosta ranjivi kada su u pitanju hakerski napadi jer sporo primaju ažuriranja.

Krack napad funkcioniše tako što zloupotrebaljava dogovor wi-fi mreže i uređaja koji na nju treba da se poveže. Obično, dva uređaja prave šifru za budući saobraćaj, što znači da će uređaj moći da čita podatke samo ako ima tu šifru. Ipak, istraživači su pronašli da proces može biti zloupotrebljen, dajući žrtvi šifru koja se već koristi i tako prati sve podatke koje razmenjujete sa wi-fi mrežom.

Menjanje wi-fi šifre neće napraviti razliku jer se hakerski napad uopšte ne bazira na šifri.

Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар