MENI

Hrast star 600 godina ne sme pasti, radnici iz Azerbejdžana plaše se da ga pipnu

Ekološka udruženja i građani danas će selu Savincu, pored Gornjeg Milanovca, u 17 sati održati protesni skup zbog planirane seče hrasta, starog 600 godina, koji se nalazi na sredini trase budućeg autoputa Beograd - južni Jadran.




Skup kod hrasta pod nazivom "Hrast ne sme pasti", organizuje nekoliko nevladinih organizacija i pojedinaca iz Beograda, Čačka i Gornjeg Milanovca koji traže da se taj hrast-zapis ne dira.

Zemljani radovi na izgradnji Koridora 11 oko stabla su urađeni, ali hrast još nije odsečen jer postoji verovanje da će doneti zlo onome ko to učini.

Kada su saznali o čemu se radi, iako su muslimanske veroispovesti, radnici firme "Az virt" iz Azerbejdžana koji izvode radove, odbijaju i da se približe hrastu.

Kako je rečeno, sva nastojanja da se hrast zaobiđe u radovima ostala su uzaludna, jer se nalazi u osi trase autoputa. Institut za šumarstvo ranije je potvrdio satarost hrasta i saopštio da ga treba staviti pod zaštitu države, kao istorijsko i prirodno bogatstvo, zbog toga što u Srbiji postoji samo nekoliko primeraka takvih stabala.

Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić najavio je pre nekoliko dana da će se hrast sačuvati i presaditi na drugo mesto, ali su stručnjaci ocenili da je teško da će drvo, ukoliko se to i uradi, moći da preživi takav zahvat.

Hrast u Savincu, koji se smatra zapisom - osveštanim drvetom koje služi pri verskim obredima, visok je više od 40 metara. Obim stabla prelazi sedam i po metara.

Peticiju za spas hrasta potpisalo je do sada više od 5.000 ljudi.

Нема коментара:

Постави коментар