Volite lešnik, eurokrem ili nutelu? E pa, vrlo lako ih možete sami kod kuće napraviti svoj namaz sa lešnicima, koji je daleko zdraviji jer ne sadrži aditive, šećer i veštački ukus.
Najpre, malo istorije.
Prvu verziju lešnik namaza, poput nutele, napravio je 1940. Pjetro Ferero, poslastičar i osnivač Ferrero kompanije. U to vreme bila je oskudica kakaa, jer je trajao Drugi svetski rat, pa je i do čokolade bilo gotovo nemoguće doći.
Ferero se dosetio i iskoristio lešnike, kojih je bilo mnogo u italijanskoj regiji Pijemont, da bi proširio proizvodnju čokolade. Ovaj recept za domaći eurokrem je inspirisan upravo Fererovim idejama.
Prelazimo na stvar.
Potrebno vam je: jedna šolja sirovih lešnika, dve kašike kakaa, jedna kašičica vanile, malo morske soli, jedna kašika meda, jedna kašika sirovog kokosovog ulja, ulje oraha ili lana.
Sameljite lešnike, dodajte kakao, vanilu, so, kokosovo ulje i med, pa sve zajedno mutite dok ne postane glatko. Dodajte ulje oraha ili lana dok ne dobijete namaz željene gustine
Нема коментара:
Постави коментар