MENI

Zašto devojčice sve ranije ulaze u pubertet?

Američka studija pokazala je kako devojčice danas sve ranije ulaze u pubertet, a naučnici smatraju kako je razlog za to sve veća stopa gojaznosti među decom.

Naučnici su u studiju uključili više od 1.200 devojaka starosti od 6 do 8 godina u San Francisku, Njujorku i području Sinsinatija, a devojčice su u istraživanju učestvovale od 2004. do 2011. godine.

Oni su zaključili kako devojke u SAD-u danas ranije ulaze u pubertet nego u prethodnim decenijama. Naučnici su ulazak u pubertet definisali kao životnu dob u kojoj devojkama počinju da se razvijaju grudi, piše Huffington Post. Kao glavni uzrok sve ranijeg ulaska u pubertet naučnici uzimaju sve češću gojaznost kod dece.

Istraživanje je pokazalo kako devojčice belkinje u pubertet ulaze prosečno sa 9,7 godina, što je tri do četiri meseca ranije nego što je pokazala studija sprovedena 1997. godine, i mnogo ranije od prosečnih godina navedenih u podacima iz 1960. godine.

Devojčice crne puti u proseku u pubertet ulaze s 8,8 godina, što se ne razlikuje od podataka u prethodnim studijama. Prosečna godina ulaska u pubertet latino devojaka je 9,3 godina, a 9,7 godina za azijske devojčice, pokazalo je istraživanje.

U skladu s prethodnim istraživanjima, naučnici su takođe otkrili kako je gojaznost snažno povezana s početkom puberteta, a devojke s višim indeksom telesne mase (BMI) u proseku ranije ulaze u pubertet, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics.

“Uticaj BMI-ja na ulazak u pubertet u današnje doba ima veći uticaj nego genetika i rasa. Današnje devojke su rođene i odrasle u jeku epidemije gojaznosti”, kaže doktor Frank Biro, profesor pedijatrije u Sinsinati dečijoj bolnici.

Marsija Herman-Gidens, naučnica na Univerzitetu Severne Karoline, kaže kako trend sve ranijeg ulaska u pubertet traje već dve decenije i da svaka nova studija to i potvrđuje i pokazuje kako je ulazak devojčica u pubertet sve raniji i raniji.

Postoje brojne teorije zašto je gojaznost povezana s ranijim ulaskom u pubertet. Jedna govori da ishrana dovodi do haosa s unutrašnjim satom, što menja ravnotežu hormona u telu. Druga tvrdi da višak masnog tkiva podstiče telo na proizvodnju hormona koji uzrokuju početak puberteta.

Međutim, danski naučnik dr Anders Jul smatra da gojaznost ne uzrokuje raniji razvoj grudi. On veruje da veću ulogu u ranijem sazrevanju igraju nivo telesne vežbe i zagađenje okoline.

Nekoliko faktora osim gojaznosti može uticati na razvoj devojčica. Tako su današnja deca znatno manje aktivna, konzumiraju manje voća i povrća, a prehrana bogata mesom i mlečnim proizvodima zajedno s velikim količinama stresa koji vlada u brojnim porodicama nalaze se među brojnim faktorima koji mogu dovesti do ranijeg puberteta.
| Tportal

Нема коментара:

Постави коментар