MENI

SENZACIONALNO: 'Blago koje će sva dosadašnja otkrića učiniti smešnim!'

Foto: YouTube
Britanski arheolog John Romer (72) veruje da je otkrio mesto gde su 1058. godine pre hrista sahranjena tri drevna egipatska kralja, Herihor, Piankh i Menkheperre. Smatra da  grobnice kriju takvu količinu blaga da će ono otkriveno u obližnjoj Tutankamonovoj grobnici u Dolini kraljeva u poredjenju 'izgledati smešno'.


Kao u filmu o Indiani Jonesu, arheolozi se sada utrkuju kako bi osigurali mjesto Wadi el-Gharbi, koje se nalazi na liticama Luxora, prije dolaska lovaca na blago, za koje se boje da bi mogli uništiti drevne zapise na stijenama što okružuju grobnicu.

- Prošlog tjedna su tri osobe uhićene jer su probale ući na to mjesto -
rekao je Romer.

Jedina osoba koja je tu iskapala je bio Howard Carter, koji je pronašao Tutankamonovu grobnicu 1922. godine. Iako je pronašao tragove slične onima u Dolini kraljeva odustao je vjerojatno jer nije imao predodžbu što bi se moglo tu nalaziti.

Romer se u svom istraživanju usredotočio na dešifriranje zapisa na stijenama koje su urezali radnici koji su tamo radili. Među 150 inskripcija on i njegov kolega Alex Paden pronašli su ime Herihor. Romer sada vjeruje da je Carterova pogreška bila što je mjesto pretraživanja ograničio na dolinu te tvrdi da je grobnica zapravo locirana na vapnenačkim stijenama koje dosežu visinu od 300 metara.

- Herihor je najvjerojatnije pokopan poput Tutankamona (250 godina ranije) u zlatnom lijesu. Vjerojatno se u grobnici još nalaze i predmeti od alabastera, pozlaćene statue...- tvrdi Romer koji to područje pretražuje skoro 40 godina, ali sada ga je uhvatio strah da bi ga netko mogao preteći u pronalasku vrijednog blaga jer i dalje čeka dozvolu egipatskih vlasti za početak kopanja. Kaže da je jedna konkurentska ekspedicija arheologa već na putu prema Luxoru.

Nije mu, kaže, toliko stalo da baš on bude taj koji će prvi doći do blaga, ali bi htio da iskapanje bude izvedeno na adekvatan način, a ne na divlje.

Autor: Portal Jutarnji.hr

Нема коментара:

Постави коментар