MENI

Deset stvari koje svako ko ima vaginu treba da zna

Foto: marcolm/freedigitalphotos.net
Otkrivene su tajne najintimnijeg dela ženskog tela, vagine. Naučnici su odlučili da krenu u avanturu istraživanja svih njenih tajni, što je dovelo do demistifikacije žeskog polnog organa. Ova saznanja su istovremeno interesantna i izuzetno značajna, jer su konačno rasvetljene sve nedoumice koje su vas mučile. Ali, u poslednje vreme sve je više i korisnih nformacija. Recimo, ako da utičete na miris i ukus, izbegnete infekcije...



Jogurt
Jogurt sa živim bakterijama ili dodaci u ishrani na bazi probiotika mogu da spreče pojavu infekcija. Ženama koje trajno pate od bolesti ili infekcija kao što je kandida, lekari često savetuju uzimanje probiotika. Ipak, ne postoje konkretni dokazi da je ovo zaista delotvorno. S druge strane, ne može da škodi ako u ishranu uključite manje masni jogurt.

Kiseli kupus
Kiseli kupus i mišo pasta takođe su odličan izbor ako želite da unesete više probiotika u organizam.

Šećer
Infekcijama su sklone žene koje unose mnogo šećera. Naročito su ugrožene žene koje su inače dijabetičari ili koje idu su sklone dijabetesu. Iako vam šećer u krvi nije problem, telo će vam biti zahvalno ako smanjite konzumiranje šećera.

Brusnice
One su možda korisne za vašu bešiku, ali one nisu pouzdana mera za sprečavanje infekcija urinarnog trakta. Iako su bogate vitaminima C, E i K i neće vam škoditi, nemojte da se oslanjate na njih kada je u pitanju sprečavanje infekcija.

Kafa, čokolada...
Podugačak je spisak stvari koje treba da izbegavate naročito ako imate zapaljenje mokraćnih puteva. Čak iako ne patite od zapaljenja, ako idete u toalet češće nego što vam se dopada, trebalo bi da izbacite sa jelovnika određene vrste namirnica.

Hrana bogata mirisima
Iako ne postoji mnogo istraživanja koja povezuju hranu koju unosite sa mirisima vagine, postoji nekoliko naznaka. Naime, ako unosite hranu koja ima veoma jak miris, kao što je beli luk, postoji mogućnost da ovaj miris prodre dalje.

Crveno meso
Ista situacija bi mogla da se dogodi ako jedete crveno meso. Istraživači kažu da se dva sata posle unošenja crvenog mesa, naš znoj pojačava i smrdi.

Ananas
I miris i ukus dobiće vaša vagina ako jedete ananas. Budite oprezni, jer to nije naučno dokazano. Ali istraživači poručuju da nema razloga da ne probate.

Voda
Vagina je sastava sličnoj usnoj duplji. Tako da što više vode pijete, bićete bolje hidrirani. Voda će usput neutralisati one mirise koje smo prethodno spominjali.

Lan i soja
Žene u menopauzi suočavaju se sa suvoćom vagine, a ovo može da se reši tako što ćete uneti više soje i lana. Ženama se preporučuje i da unose sojino mleko kao prevenciju vaginalne suvoće. Ipak, za to ne postoje dokazi.

Autor: buzzfeed.com


I...  Deset neobičnih činjenica o vagini


Vaginalni sekret i ulje jetre morskog psa sadrže organski sastojak skvalen
Ovaj zajednički sastojak žena i morskih pasa često se dodaje hidratantnim kremama i proizvodima za negu kože, jer deluje ublažavajuće.

Silikonski lubrikati su dobri za vaginu, ali ne i za seksi igračke

Ginekolozi preporučuju lubrikante na bazi silikona, a ne one na bazi vode jer daju prirodniji osećaj, duže traju i obično ne sadrže propilenglikol, koji potencijalno može da iritira kožu. Međutim, s druge strane silikonski lubrikati mogu da oštetete vibratore i druge seksi igračke koje sadrže silikon, tako što im u potpunosti deformišu prvobitni oblik.

Menstrualna krv može da spase život
Godinama naučnici pokušavaju da pronađu medicinski korisnu upotrebu menstrualne krvi koja sadrži matične ćelije koje imaju sposobnost regeneracije. U najnovijem i najuzbudljivijem istraživanju trenutno se istražuju ćelije iz menstrualne krvi kako bi se videlo može li se, uz pomoć nje, pomoći pacijentima koji pate od bolesti srca.

Depiliranje i brijanje bikini zone može da izazove mikro traume

Čak i kada ne izaziva bol. Proces uklanjanja dlačica izaziva sitne ogrebotine i povrede koje bakterijama mogu da omoguće da se uvuku pod kožu i da tako uzrokuju infekcije. Nikada nemojte deliti brijače, a nakon depilacije izbegavajte seksualne aktivnosti barem dva dana. Ukoliko imate vidljivu iritaciju i ogrebotine, onda i nešto duže.

Seks takođe uzrokuje mikro traume
Normalan i uzbudljiv seks može da uzrokuje male ogrebotine na unutrašnjem tkivu iako zapravo ne postoji ništa loše u svemu tome. Upravo zbog toga su žene više izložene riziku obolevanja od polno prenosivih bolesti. Najbolja zaštita su kondomi, ali čak ni oni nisu sigurna zaštita od HIV-a i genitalnih čireva koji se mogu preneti kontaktom kože o kožu.

Znojenje na području intimne zone ima važnu funkciju

Odmah ispod kože stidnih usana i klitorisa nalaze se stotine sitnih žlezda koje luče ulje i znoj, a upravo to može da zaštiti osetljiva područja od preteranog trenja i zagrejavanja.

Žene u periodu pre menopauze imaju svakodnevno lučenje sekreta
Vagina dnevno može da proizvede prosečno jednu kafenu kašiku sekreta koji je najčešće providan ili bele boje, bez mirisa. Neposredno pre faze ovulacije, taj sekret je više vodenast i elastičan pa se čini kako ga je količinski više. Spas u tom slučaju možete potražiti u korišćenju dnevnih uložaka, ali ako primetite nešto neobično, obavezno se posavetujte s vašim ginekologom.

Dlačice na intimnoj zoni su iste boje kao i kosa
Boja vaše kose i stidnih dlačica je ista, ali faza rasta intimnih dlačica znatno je kraća nego faza rasta kose. Intimne dlačice jednostavno nisu programirane za tako dugačak rast, ali čak i da jesu, trenje donjim vešom i svakodnevnim pokretima izazvalo bi njihovo pucanje.

Dužina stidnih usana se razlikuje od žene do žene
Stidne usne mogu da budu dugačke između dva i šest centimetara, što je znatno veći raspon nego što se očekivalo. Ovo je otkrila studija objavljena devedesetih godina u časopisu “American Gynecology”, a svi ginekolozi složiće se kako ne postoji dobar medicinski, higijenski ili estetski razlog zbog kojeg bi žene bile nezadovoljne izgledom svoje vagine.

Нема коментара:

Постави коментар