MENI

Pet miliona Gmail adresa i lozinki objavljeno na internetu?

Arhiva podataka koja sadrži i pet miliona Gmail adresa i lozinki, u četvrtak je objavljena na jednom internet forumu. Objavljeni podaci su stari i verovatno sakupljani s više izvora.

Korisnik "tvskit" objavio je zapis na forumu "Bitcoin security" gde tvrdi kako je 60 posto objavljenih Gmail naloga još aktivno.

"Ne možemo da potvrditi da je u pitanju zaista 60 posto, ali je istina da je velika količina podataka zaista aktivna", rekao je Piter Kruz, glavni voditelj "CSIS Security Group", danske osiguravajuće kompanije koja se bavi internet kriminalom.

Analitičari koji su podatke proverili, slažu se da njihova starost seže unazad tri godine.

"Ne mislimo da su podaci preuzeti direktno s Googlea. U pitanju je više izvora kod kojih su lični podaci korisnika bili ugroženi", rekao je Kruz, prenosi PCWorld.

To znači da većina objavljenih lozinki nisu zapravo lozinke Gmaila ili Googlea već nekih drugih internet stranica, koje su korisnici takođe koristili i na njihovim korisničkim računima prijavili objavljene Gmail adrese.

"Sigurnost naših korisnika nam je na prvom mestu. Nemamo dokaz da je naš sistem sigurnosti bio ugrožen, ali kad god se dogodi nešto tako, preduzimamo korake da bismo pomogli našim korisnicima da zaštite svoje korisničke naloge", rekao je predstavnik Googlea.

Нема коментара:

Постави коментар