MENI

Mafija - mračna istorija industrije zločina

Italijanska, američka, ruska, kineska (trijade) mafija – na jednom mestu, u knjizi Milana Vidojevića u izdanju Lagune. Jedinstven vodič kroz svet Mafije, uznemirujuća knjiga o podzemlju, nesvakidašnji priručnik za razumevanje organizovanog kriminala.



Milan Vidojević - pisac, publicista, prevodilac, autor preko stotinu televizijskih emisija - važi za jednog od naših najpoznatijih istraživača skrivenih mehanizama na kojima se zasnivaju prividno jasne istorijske pojave. Ovog puta razotkriva zablude o fenomenu Mafije.

Istina je, pritom, mnogo mračnija, ali i jednostavnija nego što se može zamisliti. Izbegavanjem zamki holivudskog prikazivanja kriminalaca i njihove izmišljene etičnosti, faktografski precizno, iznošenjem ogromne količine činjenica i uz obilje dramatičnih fotografija, prikazan je svet Mafije u njegovoj punoj ogoljenosti – kao izopačen, prljav i destruktivan.

“Ova romantična storija, tako draga većini mafioza, čista je izmišljotina. U prvoj polovini 19. veka mafija se pojavila  kao kriminalna kultura na Siciliji, kao lokalno organizovane bande koje su bile u službi lokalnih zemljoposednika radi zaštite i terora nad seljacima, zakupcima zemlje, od kojih su naplaćivale porez i dugove u korist vlasnika. Tek kasnije, u drugoj polovini 19. veka, ove bande formiraju se kao družine kriminalaca u gradovima” – piše Vidojević na početku knjige, dodajući kako se struktura mafije kao društva kriminalaca bitno razlikuje na Siciliji, ili u Italiji, od one u Americi, što je i logično budući da se prilike u ove dve zemlje razlikuju kao nebo i zemlja, po svim pitanjima. “Na Siciliji, starim mafijašima je bila važnija „čast“ od novca, važnije su bile stare vendete nego posao. Kod mafijaša u Americi, pogotovo onih koji su tamo rođeni, novac je bio krajnji i jedini cilj…”

Jezgrovitim jezikom, kroz niz kratskih teksualni celina, autor iznosi zastrašujuću istorija zločina, svojevrsni katalog kriminalaca i njihovih dela i ogoljuje još jednu mračna strana haotičnog XX veka.

Нема коментара:

Постави коментар