MENI

Zidovi više ne postoje: Sigurni ste da vas kod kuće niko ne skenira!? (VIDEO)

YouTube screenshot
U holivudskom naučnofantatičnom filmu Peti element (1997), nujorški policajci pretresaju jednu futurističku zgradu ali ne tako što kucaju "od vrata do vrata", već jednostavno gledaju kroz kamere ko je u stanovima – opasni kriminalci ili nedužni civili, slikovito priču "neophodnosti radi bezbednosti" ili "kršenju elementarne privatnosti" započinje portal Us.Sputniknews.com...



Od filma za zabavu do surovog "dokumentarca" nije prošlo ni dve decenije, a policajci su već opremljeni sličnim stvarčicama. Od 2012. godine snage za sprovođenje zakona širom SAD su potrošile stotine hiljadda dolara na ručne radare pod nazivom Range-R.



Samo Maršalska služba, koja se pretežno bavi gonjenjem opasnih odbeglih zatvorenika, na njih jepotrošila 180.000 dolara u poslednje dve godine.

Aparat putem radio talasa kroz zidove dobija odziv na petnaestak metara razdaljine, na osnovu kojeg se utvrđuje da li u prostoriji ima "živih". Ova spravica nema "telefonski" displej kao što bi se očekivalo, već je neka vrsta detektora kretanja.

Pobornici tehnološkog progresa i u ovoj sferi kažu da ovakvi uređaji obezbeđuju kritične informacije snagama reda kada se pripremaju da upadnu u neku zgradu i, recimo, spasu taoce.

Ali, baš to brine one koji bi da privatnost ljudi ostane baš to – privatnost i u sopstvenoj kući.

"Ideja da vlast može da šalje signale kroz zidove da bi utvrdila šta je iza njih je problematična", kaže Kristofer Sogojan, tehnolog pri Američkoj uniji građanskih sloboda (American Civil Liberties Union).

Još je problematičnije to federalne agencije tehnologiju koriste tajno, "preskačući" potrebu da traže sudski nalog za takvo delovanje.

Ovo skeniranje domova isplivalo je u javnost u slučaju "Steven Denson protiv države".

Denson, osuđenik za oružanu pljačku, je uhapšen 2014. godine nakon što se nije javljao svom službeniku za uslovno slobodu. Policija je došla na negovu poslednju znanu adresu i dopler-radarom proverila da li je unutra. Pošto je bio, upala je i zatekla ga sa gomilom oružja.

Ali, policija je imala samo nalog za privođenje, ali ne i nalog za pretres stana, zbog čega je Denson pokrenuo postupak pred sudom. Apelacione sudije su odmah izrazile zabrinutost za policijsku zloupotrebu radarske tehnologije.

Upozorili su da "vladina upotreba ovako moćnog alata bez sudskog naloga otvara pitanje suprotnosti sa Četvrtim amandmanom Ustava (osnovana sumnja praćena sudskim nalogom za traženje i hapšenje )".

Još 2001. godine Vrhovni sud je presudio da policija ne može da koristi termalne kamere radi gledanja u kuće osumnjičenih bez sudskog naloga, a odluka iz 2013. je ograničila čak i korišćenje pasa tragača droge na prostor van kuća.

Tom prilikom je sudija Antonin Skalija napisao da je sama suština Četvrtog amandmana "pravo čoveka da se povuče u svoj dom i tamo bude slobodan od bezrazložnog upada države".

Pošto se ručni radari koristi već nekoliko godina, i oni se mogu upotrebiti kao argument u polemici o policijskoj militarizaciji koja je aktuelna posle zlosrećnih događaja u vezi sa pobunom građana u Fergusonu.

Militarizacija je prava reč, jer oprema je originalno vojna, osmišljena je za američke trupe u Avganistanu i Iraku, a ne za policijsku upotrebu "kod kuće"

Kao što primećuje Haqni Fakuri, advokat Fondacije Elektronska granica (Electronic Frontier Foundation), "problem nije što policija ima radare i tehnologiju, već kako je koristi i koja je zaštita (građana) od toga".

A dopler-radar je samo početak, sudeći po najavama iz zloslutne firme DARPA. Ovaj tehnološko-istraživački ogranak vojske je još 2007. najavio uređaj koji će "zidove i druge barijere učiniti providnim". Sa takvim radarima okačenim o dronove, mogle bi se uraditi mape unutrašnjosti zgrada, kao i pratiti kretanje svakog (nedužnog) pojedinca.

Autor: mondo.rs

Нема коментара:

Постави коментар