MENI

Snima se film o knezu Lazaru

Spomenik knezu Lazaru u Kruševcu
Marko Marinković (23), student istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i autor dva dugometražna i jednog kratkometražnog igranog filma, priprema igrano-edukativni film o knezu Lazaru.

Marinković je  rekao da film o knezu Lazaru treba da bude nastavno sredstvo koje bi mlađim generacijama približilo srpsku istoriju i olakšalo učenje istorije, a poseban deo projekta je formiranje virtuelne srednjovekovne Srbije i grada Kruševca.

Prema rečima autora, u filmu će biti prikazan život kneza Lazara i život u srednjovekovnoj Srbiji, od običnih ljudi, vitezova, do vlastele na dvoru, rekao je Marinković.

"Prikazaćemo odrastanje kneza Lazara na dvoru cara Dušana, njegovu ženidbu sa Milicom, izgradnji srednjovekovnog Kruševca, Lazarevu posvećenost izgradnji crkava i manastira Ravanica. Zbog problema u pronalaženju lokacija za snimanje, dosta toga činiće vizuelni efekti", rekao je Marinković.

Prema njegovim rečima kreiranje virtuelnog srednjovekovnog Kruševca biće povereno studiju Veve, a svi korisnici Interneta močhi će da posete stari srpski grad i da vide sve građevine koje su se u to doba u njemu nalazile.

Projekat će biti zasnovan na istorijskim i arheološkim istraživanjima. Scenario je napisao Danijel Vizi iz Novog Sada, film će režirati Marinković, a u toku su pripreme promotivnog materijala, dogovori sa saradnicima i potraga za sponzorima.

Marinković je do sada snimio filmove "Daimon", "Pali Anđeo" i "Noćni čuvari", koji su do sada uvršteni u programe 11 festivala širom sveta.

rekao da film o knezu Lazaru treba da bude nastavno sredstvo koje bi mlađim generacijama približilo srpsku istoriju i olakšalo učenje istorije, a poseban deo projekta je formiranje virtuelne srednjovekovne Srbije i grada Kruševca.

Нема коментара:

Постави коментар