MENI

U Srbiji skuplji PC hardver!

Pojedini uvoznici hardvera u Srbiji podigli su cene PC opreme i komponenti, a da niko od njih nije dao objašnjenje zašto je tako nešto urađeno. To, praktično, znači da se od nove godine trend rasta cena IT opreme nastavlja i dalje.

 
Na ovo ukazuje portal Mondo,  pozivajući se na informacije sa Benchmarkovog foruma i pisanje magazina ScreenFun.

Prema velikom broju objava na pomenutom forumu, poskupljenja su vidljiva kod mnogih domaćih distributere hardvera, a odnose se i na jeftine procesore i grafičke kartice. Brojni korisnici prokomentarisali su da je situacija danas takva da je povoljnije kupiti PC konfiguraciju u Budimpešti ili Segedinu i legalno je prijaviti na carini, nego istu konfiguraciju kupiti u Srbiji.

Korisnici Benchmark foruma spomenuli su da je evro i dalje na sličnom odnosu kao što je bio u decembru, da porez ili PDV nisu povećani i da nije došlo do povećanja proizvodnih cena. Ipak, zbog promene kursa dolara, za koji se vezuju prodavci hardvera moguće je opravdati poskupljenje donekle, ali u nekim slučajevima poskupljenje drastično prevazilazi promenu kursa dolara. Zbog toga će se, kako kažu posetioci ovog foruma, domaćoj PC "sceni" dogoditi slična situacija kao i sa televizorima, koji se sve češće kupuju u Mađarskoj, po povoljnijim cenama.

Pravo je pitanje, navodi ScreenFun magazin, kako će reagovati domaći korisnici i navodi da je slična situacija i sa zemljama u okruženju, poput Hrvatske i Mađarske, ali i u EU. Ipak, u tim zemljama i regionu zbog jakog evra i domaćih valuta, nspram slabog dinara, situacija sa povećanjem nije toliko drastična.

Нема коментара:

Постави коментар