MENI

Pripremite se za pomračenje Sunca 20. marta

NASA Goddard Space Flight Center/Flickr.com
Stiže nam pomračenje Sunca - i to najveće u zadnjih 15 godina. Najpotpunije pomračenje Sunca u Evropi od 1999. prekrićekontinent u petak, 20. marta od 9.45 i trajaće 90 minuta.Ali, hoće li mrak na prolećni ekvinocij imati samo astroloških posledica?

Najpotpunija pomrčina Sunca u Evropi od 1999. prekriće Evropu u petak, 20. marta od 9.45 i trajaće 90 minuta. Nije samo bitna s astrološkog gledišta - pomračina na zadnjem stepenu znaka Riba i na sam prolećni ekvinocij poremetiće distribuciju električne energije!

Iznad naših krajeva Mesec će prekriti do 50 posto Sunca, no veći će mrak zavladati u severozapadnoj Evropi. Kad Mesec prođe između Zemlje i Sunca, pomračenje će zastrti 98 posto svetlosti u severnoj Škotskoj i 85 posto u Londonu.

Prema The Huffington Postu, industrija solarne energije u delovima Evrope koji će biti najjače zahvaćeni pomračenjem smatra da bi moglo doći do prekida u snabdevanju energije diljem zemlje.

U Nemačkoj stručnjaci za solarnu energiju procenjuju da bi 30 minuta od pomrčine proizvodnja solarne energije mogla pasti od 17,5 gigavata (GW) na 6,2 GW, ali bi posle mogla narasti do 24,6 GW. To znači da bi se u razdoblju od 30 minuta sistem morao prilagoditi dubokom padu pa oštrom rastu proizvodnje struje.

Znajući da predstoji pomračenje, operateri su se pripremali za njega mesecima. Nadležni u Evropskoj mreži prenosnog sistema električne energije smeštenoj u Belgiji kažu da je bilo nužno uspostaviti ssisteme kontrole u Evropi radi bolje koordinacije u slučaju problema.

Pomračenje vide kao stresni test elektroenergetskog sistema koji uveliko zavisi od sunčeve energie. Evropa je vodeća u svetu u solarnoj energiji i obuhvata više od 70 GW ili 69 posto celokupnog svetskog kapaciteta ove vrste energije.

“Podjednaku pretnju predstavlja vulkanski pepeo. Solarne farme su gotovo uvek u kombinaciji sa drugim izvorima energije, što ih čini pouzdanim”.

Нема коментара:

Постави коментар