Foto: RondellMelling/pixabay.com |
Vrlo je važno dakle da jetra bude čista kako bi mogla odrađivati svoje teške zadatke. Naši preci su je smatrali najvažnijim organom i bili su uvjereni da je ona centar svih životnih funkcija. I bili su u pravu, jer jetra ispunjava 500 poznatih funkcija i predstavlja energetski centar našeg tijela.
Prema ekskluzivnom receptu autora Anatolija Malovička pripremite napitak koji odgovara svim uzrastima, a učinkovito čisti jetru!
Priprema napitka za jetru
Sastojci:
3 čaše zobene kaše
3 žlice brezovih pupoljaka
2 žlice lista brusnice
čaša suhih plodova šipka
3 žlice stolisnika
2 žlice kukuruzne svile
Priprema:
Tri čaše zobene kaše (ljuspice) operite pod toplom vodom, stavite u veliki emajlirani lonac, dodajte tri žlice brezovih pupoljaka i dvije žlice lista brusnice. Sve ovo prelijte s četiri litre hladne vode i ostavite da odstoji 24 sata na prohladnom mjestu.
U drugom loncu prokuhajte litru vode. Operite čašu suhih plodova šipka i stavite ih u kipuću vodu. Kuhajte ih oko 10 minuta, maknite s vatre i ostavite da odstoje 24 sata.
Poslije toga, posudu s brezovim pupoljcima stavite na vatru i kuhajte 15 minuta na umjerenoj vatri. Dodajte tri žlice stolisnika i dvije žlice kukuruzne svile. Sve zajedno kuhajte 15 minuta, maknite s vatre i ostavite da odstoji 45 minuta.
Nakon toga obje tekućine bez mućkanja procijedite kroz jedan sloj gaze i pomiješajte ih.
Gotovu otopinu ulijte u boce od tamnog stakla i čuvajte u hladnjaku najviše pet dana.
Dobit ćete oko 4 litre napitka.
Doziranje
• Odrasli – po 150 ml, 4 puta dnevno 30 minuta pre jela.
Posljednja doza se uzima do 19 sati
• Djeca do 3 godine: po žličicu, 4 puta dnevno
• Djeca od 3 do 5 godina: žlica 4 puta dnevno
• Djeca od 5 do 10 godina: po 25 ml dnevno
• Stariji od 10 godina: po 50 ml napitka se uzima 10 dana
Svaku porciju, prije nego što je popijete, zagrijte na pari.
atma.hr / lovesensa.rs
Нема коментара:
Постави коментар