MENI

KOMPLETNI IZVEŠTAJI komisija o padu helikoptera Vojske Srbije (PDF)

Ministarstvo odbrane je objavilo izveštaje komisija koje su istraživale pad helikoptera Vojske Srbije u kom je stradalo sedam osoba. Komisije su utvrdile da je osnovni razlog pada ljudski faktor, ali u izveštajima piše i da su problem bili meteo uslovi, kao i niz propusta u planiranju.



Na osnovu proučavanja svih raspoloživih podataka i okolnosti, Komisija za osnovno ispitivanje udesa je zaključila da postoje dva uzroka udesa, ljudski faktor i niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom.

Kako se navodi u izveštaju Komisije za osnovno ispitivanje udesa, osnovni uzrok udesa je ljudski faktor, koji se ogleda u neadekvatnom upravljanju vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima, noću, prilikom prilaza za sletanje na alternativni aerodrom.

U zaključku izveštaja druge Komisije (koju je formirao načelnik GŠ VS) navodi se da da je helikopter bio ispravan i posada obučena, ali da su meteorološki uslovi u vreme angažovanja i sletanja bili ispod minimuma, kao i da je bilo propusta u lancu komandovanja.

Izveštaji su objavljeni na sajtu mod.gov.rs i najavljeno je sukcesivno objavljivanje priloga "kako budu pripremani u elektronskom izveštaju".

Izveštaj komisije koju je formirao general Ljubiša Diković je na 11 strana, a izveštaj stručne komisije, koju je formirao komandant RViPVO je objavljen na šest strana.


Izveštaji su objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane:

    Izveštaj komisije načelnika GŠ VS

    Izveštaj Komisije za osnovno ispitivanje udesa

Нема коментара:

Постави коментар