Photo by Greg Hume / wikimedia.org |
Maslačak je vesnik proleća, ukrašava livade i bašte, veoma je lekovit. Možete ga naći na svakom koraku, ali ako ga koristite za čaj, džem ili stavljate listove u salatu, berite ga daleko od saobraćajnica. Svi delovi su puni vitamina, cvetovi se beru u aprilu i maju, a koren vadi u rano proleće ili ranu jesen. Sadrži obilje cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, dok su listovi su bogati gvožđem i vitaminom C. Čaj od korena maslačka je blagotvoran za jetru, a od ove biljke se pravi i ukusan sirup koji je gušće teksture pa se često naziva i medom.
Sirup (med) od maslačka
Od cvetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.
Uberite oko 400 žutih cvetova maslačka. Prelijte ih s 3 litra hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procedite da ne ostanu mrvice i prebacite tečnost u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često mešanje, kuvajte otprilike sat i po nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.
Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste pre toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa... Uzimajte ga na kašičicu. Odličan je i za decu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.
Нема коментара:
Постави коментар