MENI

Kompjuter vam je u opasnosti ako koristite ovaj program...


Foto: microsoft.com
Adobe Flash, program koji je instaliran na više od milijardu kompjutera, poseduje veliku ranjivost koja može svakome da dozvoli da ga iskoristi i preuzmer kompjuter.

Ova ogromna slabost otkrivena je u dokumentima koji su procureli nakon sajber napada na Hacking Team – špijunsku grupu koju podržava vlada Velike Britanije i koja ju je koristila kako bi upadala u tuđe računare.

Trenutno ne postoji rešenje za ovaj problem, iako je Adobe izjavio da radi na njemu, tako da je najbezbedniji način da se postarate da vam je kompjuter bezbedan da obrišete ovaj program.

“Uspešno iskorišćavanje ove slabosti može da dozvoli hakeru da u potpunosti preuzme nečiji sistem”, stoji u saopštenju kompanije Adobe.

Pojedini stručnjaci testirali su ovu ranjivost i pokazali kako je moguće iskoristiti je da bi se upalo u nečiji kompjuter i pokretali programi.

Hakeri takođe mogu da pristupe i svim podacima na njemu i zloupotrebe ih.

Ova ozbiljna mana nalazi se unutar koda koji napadači mogu da koriste da čitaju i upisuju podatke na kompjuter. Kada to urade, onda mogu da pošalju instrukcije kompjuteru, koji će ih potom sprovesti u delo.

Ovaj problem prisutan je na Windows, Mac i Linux kompjuterima, upozorio je Independent.co.uk, a prenosi 24sata.


Нема коментара:

Постави коментар