MENI

ISIS sprema oružje za masovno uništenje?

Ekstremisti Islamske države poseduju komponente za proizvodnju oružja za masovno uništenje, upozorio je danas na zasedanju Saveta bezbednosti UN u Njujorku šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“U velikim oblastima Sirije i Iraka stvorena je Islamska država (ID) - ekstremistička kvazi država kojom upravlja efikasan represivni aparat, koja ima stabilne izvore prihoda, dobro opremljenu vojsku i elemente oružja za masovno uništenje”, rekao je Lavrov, prenela je “Raša tudej”.

Lavrov je zatražio da se IS uključi na listu antiterorističkih sankcija kao poseban predmet i ocenio da je situacija na Bliskom istoku u poslednjih godinu dana toliko pogoršana da je region na ivici opstanka.

“Akumulacija kriza dovela je do tačke gde možemo da govorimo o uništenju političke mape regiona”, ocenio je Lavrov i dodao da je svako kašnjenje u rešavanju ovog problema kontraproduktivno sa stanovišta efikasnosti UN u delovanju protiv terorizma.

Šef ruske diplomatije predstaviće danas SB UN predlog rezolucije sa naglaskom na koherentne anti-terorističke akcije na bazi normi i principa međunarodnog prava.

Нема коментара:

Постави коментар