MENI

Građani neće taksu za RTS

Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je Vladu Srbije da još jednom razmotri uvođenje takse za finansiranje RTS-a, imajući u vidu da građani uglavnom imaju negativan stav prema tome.

Imajući u vidu činjenicu da konačnu odluku o uvođenju i visini takse donosi Vlada Srbije, Nacionalna organizacija potrošača Srbije apeluje na nadležne organe da još jednom razmotre utvrđenu visinu i po mnogima sporan način utvrđivanja obveznika takes.

NOPS poziva vladu da se ne usvajaju “laka” i “brza rešenja”, već isključivo ona koja su u skladu sa zakonima i u interesu građana Srbije.

“Građani imaju pravo da odlučuju da li će i na koji način finansirati javne servise budući da se kroz njihovu osnovnu delatnost omogućava ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i pružaju sveobuhvatne medijske usluge”, navodi se u saopštenju NOPS-a.

NOPS je objavio i rezultate ankete koji pokazuju da većina građana Srbije ne podržava plaćanje takse za RTS.


Ilustracija: NOPS
Kako je saopštio NOPS, od ukupno 1.677 potrošača koji su odgovorili na anketu, 64 potrošača (3,82%) je na postavljeno pitanje odgovorilo sa “Da”, 1568 potrošača (93,50%) je kao svoj odgovor izabralo “Ne”, dok je 45 potrošača (2,68%) izjavilo da “Nemaju jasan stav o navedenoj temi”.

Pitanje je glasilo: Da li podržavate taksu kao način da se obezbedi finansiranje i nezavisnost javnih medijskih servisa?

Na osnovu prikupljenih rezultata, stiče se sveobuhvatni utisak da potrošači ne podražavaju taksu kao način da se obezbedi finansiranje i nezavisnost javnih medijskih servisa, saopštio je NOPS.

Evidentno je da se građani Srbije protive uvođenju takse kao osnovnom izvoru finansiranja javnih medijskih servisa, navodi NOPS.

Uvidom u komentare stiče se utisak da se potrošači zalažu da se finansiranje javnog servisa reši na način da deo rešenja budu operatori kablovkse televizije, dok bi za potrošače koji ne poseduju priključak za kablovsku televiziju rešenje moglo da bude potpisivanje Ugovora sa Javnim medijskim ustanovama - RTS ili RTV (za korisnike sa teritorije AP Vojvodine).

Izvor: B92

2 коментара:

  1. SLAZEM SE DA TREBA PREPLATA ZA TV,ALI SIMBOLICNO 100-150DIN.JEL PLACAMO KABLOVSKU SA 100 KANALA 800-1200DIN.

    ОдговориИзбриши
  2. Није праведно и нормално да грађани плаћају вишак радника на РТС. Нека РТС почне да зарађује од реклама као све остале телевизије. Тако је и говорио Томислав Николић раније. Сада Вучић говори другачије. То није фер. Нека РТС отпусти вишак радника, нека се орјентишу на рекламе и имаће довољно новца, а не да уводе харач на бројило од осиромашених грађана! То је једино решење. Зашто би ми издржавали тај вишак радника? Не треба наметати претплату јер она постоји у малом броју земаља,које су знатно богатије од нас. Кад плате буду на европском нивоу, нико се неће бунити да плати 2 или 3 евра претлату, а не да се тражи 500 динара и да се прети да ће се та сума увећавати!

    ОдговориИзбриши