MENI

Islamska država objavila zašto je napala baš stadion, Bataklan i ostale mete!

U službenom saopštenju teroristička grupa Islamska Država rekla je kako je Francuska "top meta" organizacije, zbog načina života u njoj, koji je suprotan njihovim uverenjima. Teroristi tvrde kako su pažljivo istraživali lokacije za napade, koje su izveli borci noseći automatsko oružje i remenje s bombama.

Foto: Liberation


Guardian je objavio izjavu na francuskom jeziku, dodajući kako će puniju verziju na engleskom jeziku objaviti uskoro. IS je u objavljenoj izjavi rekao kako su "vojnici kalifata targetirali metropolu abominacije i perverzije".

"Osmoro braće nosilo je pojaseve s eksplozivom i puške u targetirana područja u srcu francuske metropole, koju smo posebno unapred odabrali: Stade de Frans tokom meča protiv Nemačke kojem je prisustvovao imbecil Fransoa Oland. Zatim Bataklan gde su stotine idolopoklonika sudelovali u perverziji, zatim ostale mete u 10., 11. i 18. okrugu.

Francuska i oni koji slede njen put moraju da znaju da su svi oni glavne mete Islamske države."

Napadom su, tvrde teroristi, odgovorili na uvrede usmerene protiv proroka Muhameda, ako i na vazdušne napade koje je izvela Francuska na teritoriju pod kontrolom Islamske države.

"To što su se usudili da uvrede našeg proroka, hvalili se borbom protiv islama u Francuskoj i gađali Muslimane u Kalifatu svojim avionima, nije im nikako pomoglo na smrdljivim ulicama Pariza. Ovaj napad tek je početak oluje i upozorenje za oni koji su spremni naučiti lekciju."

U terorističkim napadima širom Pariza i masakru u dvorani Bataklan ubijeno je 127 ljudi, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland. Francuski specijalci neutralisali su napadače koji su u koncertnoj sali ubili 120 talaca. Mrtvi i u pucnjavi ispred restorana. Bombe i na Stad de Fransu, tokom fudbalske utakmice Francuska – Nemačka. Fransoa Oland proglasio vanredno stanje i najavio "nemilosrdan" rat protiv terorista. Ne zna se ima li među žrtvama državljana Srbije.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Нема коментара:

Постави коментар