MENI

Da li je žvakaća guma opasna po zdravlje?

Foto: Pixabay
Sigurno ste do sada naleteli na istraživanje koje kaže da su žvakaće gume štetne. Ok, nije baš da su zdrave – ali, iskreno, nikada i ne razmišljamo o tome. Evo šta je istraživanje otkrilo.

Postoje određeni sastojci iz hrane koji čine da se osećamo naduto. Mlečni proizvodi? Naravno. Pivo? To svi znamo. Ali ona minijaturna pločica žvakaće gume? Prema pomenutom naučnom istraživanju, često korišćeni aditiv koji se može pronaći u nekim vrstama hlebova, slatkiša i – da – žvakaćim gumama, povezan je sa zdravljem digestivnog trakta.

Okidač za nadutost: titanijum dioksid (E171), koji se koristi da bi hrana izgledala lepše. On čini da namirnica deluje svetlije. (Za jasniju predstavu, možete pokušati da zamislite nanošenje hajlajtera na lice. To je taj efekat.) Naučnici su otkrili da on može sprečiti efikasnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu, što, posledično, može da pojača inflamaciju odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu.

Samo da budem jasno: pomenuti aditiv, koji se nalazi i u velikom broju kozmetičkih proizvoda – od pasti za zube do sredstava za sunčanje – smatra se bezbednim i nalazi se na svim listama dozvoljenih aditiva. Dakle, neće nas ubiti, ali ipak izaziva suptilne nuspojave za koje treba da znamo.

Zaključak: Žvakanje žvake nakon što smo pojeli porciju grčke salate možda će nas rešiti mirisa crnog luka, ali ako nam je to redovna navika, titanijum dioksid može umanjiti efekte zdrave ishrane.

izvor: lepota i zdravlje



A da li je gutanje guma opasna opasno?


Tokom djetinjstva (a i kasnije) žvaka je mnogima bila omiljeni "slatkiš". Međutim, umjesto u ustima, guma za žvakanje često je završila u našem sistemu za varenje, zbog čega su naši roditelji mnogo dramili. Treba se ipak zapitati da li je gutanje popularnog slatkiša zaista toliko opasno?

Možemo li svariti žvakaću gumu?

Gume za žvakanje naše tijelo ne može u potpunosti da svari. I dok sastojke poput zaslađivača i šećera tijelo prepoznaje i razgrađuje, ostatak ostaje u komadu.

Iako to možda zvuči opasno i zabrinjavajuće, nesvarena žvaka završava gde i ostali nesvareni sastojci poput korice voća ili košpica pa će je naše tijelo izbaciti putem velike nužde.

Može li se žvaka zalijepiti za želudac?

Najveća briga naših roditelja bila je ta da se guma za žvakanje ne zalijepi za zid ždrijela ili želudca.

Ali, za razliku od neugodnih posljedica žvake na odjeći, kosi ili đonu cipele, vjerovatnoća da se ona zalijepi za ždrijelo ili želudac je veoma mala. Iako će joj trebati nešto više vremena da prođe kroz cio sistem za varenje, vremenom će slatka žvakalica završiti tamo gdje i treba – u WC šolji.

Kada gutanje žvakaće gume može postati problem?

Veoma su rijetki slučajevi u kojima gutanje žvake može izazvati zdravstvene probleme, a najčešće se vežu za poremećaje sistema za varenje izazvane divertikulitisom ili kronovom bolesti.

Нема коментара:

Постави коментар