MENI

Kako do informacije o porezu na imovinu?

Informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima ove godine građani i privrednici će moći da provere preko Jedinstvenog informacionog sistem lokalne poreske administracije.

Jedistveni informacioni sistem će građanima omogućiti ne samo da vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije, već i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu. Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu će naročito značiti pravnim licima koji moraju svake godine da ponavljaju ovaj postupak. Najavljeno je da će od februara na portalu će biti dostupna i usluga elektronskog plaćanja poreza.

Za privrednike i sve one koji poseduju elektronski sertifikovan potpis, stvari nisu bitno drugačije u odnosu na pristupanje portalu E-porez a detaljna uputstva se mogu pogledati ovde.

Oni koji nemaju elektronski sertifikovan potpis stvari su malo komplikovanije. Naime, ovi građani će morati da podnesu zahtev za otvaranje korisničkog naloga i lozinke, koji se podnosi u filijali lokalne poreske administracije po mestu prebivališta. Građani koji budu koristili ovu uslugu će imati pristup samo i jedino uvidu u Upit stanja, bez mogućnosti podnošenja poreske prijave elektronskim putem preko Jedinstvenog informacionog sistem lokalne poreske administracije.

Formiranjem Jedinstvenog informacionog sistem lokalne poreske administracije podaci iz 145 lokalnih poreskih administracija su sada sistematizovani čime je omogućen kompletan uvid u lokalnu poresku analitiku svih 4.803.275 fizičkih lica, 208.278 pravnih lica i 265.193 preduzetnika u Republici Srbiji.

Kancelarija za IT i eUpravu je za 6 meseci uspostavila Jedinstveni informacioni sistem u Državnom data centru koristeći, između ostalog, kapacitete Državnog Oracle Cloud sistema i izgradila je potrebnu telekomunikacionu infrastrukturu do svake od 145 lokalne poreske administracije, čime je obezbeđen visok nivo pouzdanosti i sigurnosti obrade i korišćenja podataka, kao i sveobuhvatno delovanje čitave poreske administracije Srbije. Službenici u lokalnim poreskim administracijama izvršili su migraciju podataka i prošli su intenzivne obuke za rad u novom sistemu.

Lokalnim poreskim administracijama koje su radile u zastarelim sistemima, prelazak na novi sistem znači brži, precizniji i kompletniji rad, kao i bolju naplatu izvornih javnih prihoda.

Нема коментара:

Постави коментар