MENI

Kokan Mladenović: Mrzi vas da se bunite, e onda ćete ŽIVETI KAO GUSTAV

Gustav je poznati lik mađarskog crtanog filma. Sivi službenik, radnik koga izrabljuju, idealista, sluga režima. To je sve Gustav. Nekad i danas, a od 21. decembra biće i glavni lik pozorišne predstave.



Andraš Urban, reditelj i direktor subotičkog pozorišta "Deže Kostolanji", bio je domaćin najave premijere "Gustav je kriv za sve", a prema rečima reditelja Kokana Mladenovića, u teatru vlada uzbuđenje pred prvo igranje.

- Predstava je neobična, jer koristeći jedan posve poznati lik našeg detinjstva, Gustava, koji ima svoju međunarodnu slavu, preispituje okolnosti u kojima mi danas živimo i okolnosti u kojima bi se danas našao Gustav, a to je 50 godina nakon što je izmišljen. To je u vremenu tranzicije i postideologije. Hteli smo da vidimo šta se danas dešava sa njim – kaže poznati reditelj Kokan Mladenović.

Kao što naziv predstave govori, i Kokan Mladenović ističe da je "nama za sve kriv Gustav, jedan običan čovek koji podnosi sve, trpi sve, saučesnik u uništavanju sopstvenog života".

- U zemlji Gustava i u zemlji kukavičkog građanstva hteli smo fenomenom Gustava da ukažemo na to da za sve što nam se događa sami smo krivi. U ovom sjajnom pozorištu sam već radio "Oblak u pantalonama" i ovde je sjajna ekipa koja je sama kreirala jezik ove predstave, našla je način kako da ondašnji Gustav iz crtanog filma postane naš savremenik - poručuje Mladenović.

Za nostalgične: Ovo je deset crtaća uz koje smo odrasli i koje smo voleli!

- Gustav je obilato pomogao svim tim ljudima da ga ponize, da ga učine sigurnim glasačem svih vladajućih partija, da mu drastično smanje plate, da njegov posao bude privremen i nesiguran. Ta vrsta građanskog kukavičluka i građanske nesvesti na kraju košta njega i njegov život. I kako to sjajno kaže Marko Šelić Marčelo: "Mi moramo da shvatimo da neispunjavanje građanskih obaveza vodi direktno u gubitak građanskih prava". Mrzi vas da mislite, mrzi vas da se bunite, mrzi vas da glasate, e onda ćete živeti kao Gustav - poručuje Mladenović. U predstavi igraju David Buboš, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Imre Elek Mikeš i Krista Sorčik. Maske je uradio Nenad Gajić, kostimograf je Marina Sremac, scenograf Marija Kalabić, kompozitor Arpad Serda i dramaturg Kornelija Goli.

Izvor: Blic

Нема коментара:

Постави коментар