MENI

Da li je Kim Džong Un prevario ceo svet?!

I dok ceo svet bruji da je mrtav, čak je objavljena i njegova slika u kovčegu, Kim Džong Un je na fantastičnom mestu, verovatno se svima smeje.
YouTube printscreen

Nakon što je Kim Džong Un 15. aprila prvi put propustio obeležavanje godišnjice rođenja svojeg dede i osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga (nominalno i dalje večnog vođe države), u medijima širom sveta počelo se sa spekulacijama o zdravstvenom stanju severnokorejskog lidera.

Mediji su javili da je Kim bio bio podvrgnut komplikovanom zahvatu i da je navodno u kritičnom stanju, ali su te spekulacije ubrzo opovrgnule dobro obaveštene agencije iz Južne Koreje i Kine.

I dok ostaje činjenica da Kima već nedeljama niko nije video u javnosti, sada je došlo do "novog razvoja" u priči.

Naime, Reuters piše da satelitski snimci grada Vonsan u Severnoj Koreji pokazuju da se tamo u utorak kretao veći broj luksuznih plovila koje obično koriste Kim Džong Un i njegova svita. To sugeriše da je severnokorejski lider bio u svom omiljenom letovalištu na obali, kažu stručnjaci koji pomno prate situaciju u toj zemlji.

Podsetimo, prošle sedmice pojavili su se snimci koji pokazuju da je voz severnokorejskog lidera bio na železničkoj stanici koju vođa koristi kada posećuje svoju vilu u Vonsanu.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i SAD kažu da je vrlo moguće da je Kim u Vonsanu, možda kako bi izbegao zarazu koronavirusom. Ali upozoravaju da je lokacija i zdravlje Kim Džong Una strogo čuvana tajna u Severnoj Koreji.

Zadnji put su severnokorejski državni mediji o lokaciji svog lidera izvestili kada je predsedao jednim sastankom 11. aprila, dakle prije 19 dana. Međutim, gotovo svakodnevno se pojavljuju diplomatska pisma koja on navodno šalje.

Kimov resort u Vonsanu pun je vila za goste, ima privatnu plažu, košarkaši teren i privatnu železničku stanicu, sudeći prema satelitskim snimcima i informacijama upućenih eksperata. Navodno se tamo gradi i hipodrom, a u blizini je vezana i Kimova luksuzna jahta Princess 95, vredna 7 miliona dolara.

- To je jedna od njegovih omiljenih kuća, a čini se da širom zemlje Kim ima barem 13 sličnih kompleksa. Svi su izgrađeni tako da mogu da posluže kao njegova kancelarija iz koje može da vodi državu - kaže američki stručnjak za Severnu Koreju Majkl Maden. Ipak, dodaje da Kim koristi samo pola vila koje ima na raspolaganju.

Kompleks u Vonsanu jedan je od većih, a Kimu omogućuje da lakše putuje istočnom obalom zemlje i da se brzo vrati u Pjongjan svojim privatnim vozom ili specijalnim putem koji smeju da koriste samo on i drugi najviši zvaničnici u zemlji.

Telegraf

Нема коментара:

Постави коментар